Test pro každého doma

Region - 08. 04. 2021
Test pro každého doma

 

PARDUBICE - Výzkumníci z Univerzity Pardubice vsadili na neobvyklý způsob, kterým by si mohl každý doma mimo jiné otestovat, zda se nenakazil koronavirem. Jedním z vedlejších projevů některých onemocnění, ale také nemoci COVID-19, je částečná nebo úplná ztráta čichu a chuti. Samovyšetřovací test s využitím mobilní aplikace by na propukající chorobu poukázal už při začínajících poruchách chuti a absenci jiných příznaků.

„Vztah fungování čichu a chuti je velmi úzký. U pacientů s poruchou čichu dochází i k mírnému zhoršení chuťové funkce. Po prodělání nemoci COVID-19 někdo ztratí čich a chuť na pár dní či týdnů, někdo se s problémy může potýkat mnohem déle,“ říká MUDr. Jan Vodička z Fakulty zdravotnických studií. Lékař se dlouhodobě se svým týmem zabývá ideální metodou pro záchyt chuťových poruch.

Na projektu setu pro samovyšetření chuti se podílí Fakulta zdravotnických studií, Fakulta elektrotechniky a informatiky a Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice ve spolupráci s Pardubickou nemocnicí. „Chuťové proužky slouží k vyšetření čtyř základních chuťových kvalit – tedy sladké, slané, hořké a kyselé. Na každém proužku, který tvoří buď filtrační papír, nebo folie, je nanesena chuťová látka. Proužek si pacient přiloží na jazyk a musí uvést, jakou chuť cítí,“ vysvětluje MUDr. Jan Vodička.

Chuťový test by v současnosti mohl sloužit jako doplněk k vyšetření u nemocných s COVID-19. Nemá nahradit antigenní testování nebo testy PCR. Umožnil by ale vyšetření funkce chuťových buněk nejen u nemocných s koronavirem, ale také u lidí s neurologickými a metabolickými nemocemi. Ve spolupráci s Centrem transferu technologií a znalostí Univerzity Pardubice už probíhají jednání s lékárnami a výrobci léků. Tým lékaře Vodičky chce do budoucna rozšířit okruh spolupracovníků také o zahraniční centra v Drážďanech a v Ženevě.

Tým Jana Vodičky získal loni grant na výzkum Vyšetření chuti v době epidemie COVID s využitím telemedicíny z programu podpory projektů proof-of-concept na Univerzitě Pardubice, jehož poskytovatelem je Technologická agentura ČR. Je součástí Programu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací GAMA 2. (MaM) Foto: M. REINBERK (Na snímku MUDr. Jan Vodička)

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek