Památka se probouzí

Region - 08. 04. 2021
Památka se probouzí

 

HROCHŮV TÝNEC - Přibližně 300 let starý zámek, bývalý letohrádek premonstrátů, převzalo v roce 2010 od státu město v poměrně zbídačeném stavu po dětském domově a diagnostickém ústavu. Vloni se s dotací téměř 10 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj pustilo do první etapy rekonstrukce. Ta se nyní chýlí ke svému závěru.

Starosta Hrochova Týnce Petr Schejbal představil náměstku hejtmana Pardubického kraje Romanu Línkovi, který má na starosti také památkovou péči, jak projekt obnovy pokročil od loňské návštěvy.

„Máme radost, že jsou stavební práce hotové a můžeme připravovat na otevření nové prostory knihovny a výstavních a společenských sálů. Potřebujeme ještě získat prostředky na repasi či výměnu starých oken, ale to bude až v další etapě,“ uvedl Petr Schejbal.

Pardubický kraj pomáhá památkám v kraji svými dotačními tituly, které jsou nyní značně omezené. „Tady jsme se v minulosti podíleli na opravě historických bran do zámku a na rekonstrukci stropní konstrukce. Nyní mám radost, že vidím z krajské dotace krásně repasované historické dveře do zadního traktu zámku. V rámci celku to jsou sice drobnosti, ale i ty dotvářejí celkový dojem,“ konstatoval Roman Línek.

Zámek má uvnitř čtyři obyvatelná patra. Reprezentativní místnosti jsou dochované v prvním patře s historickým dřevěným ostěním i štukovými stropy. Přízemí by se mělo slavnostně otevřít v průběhu června, pokud to situace dovolí. Další patra zůstanou zatím uzavřená. Veřejnost zde může využívat také rozsáhlý park, který město neustále vylepšuje. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek