I maličkost je hodně

Region - 09. 04. 2021
I maličkost je hodně

 

PARDUBICE - Dobrovolnické centrum Koalice nevládek Pardubicka připravilo na konci loňského roku výzvu #kouskyDOBRA, jejíž snahou bylo přinést lidem alespoň malé povzbuzení a rozptýlení negativní atmosféry v nelehké době komplikované koronavirovou pandemií. Vzkazy umístěné v parcích v centru Pardubic spolu s virtuálním adventním kalendářem směřovaly k zamyšlení se nad tím, kolik dobra je stále možné nacházet v úplně obyčejných věcech a drobnostech či v mezilidské pomoci. Ani letoškem výzva nekončí… 

„Protože kousky dobra je třeba nacházet v jakékoliv době, budeme i my v jejich hledání pokračovat. Vedle toho, že naši dobrovolníci obětavě pomáhají během pandemie s celou řadou činností, chceme přinášet další nápady nebo se zapojovat do různorodých aktivit, jež přinesou radost či užitek tam, kde je právě potřeba,“ uvádějí koordinátorky Dobrovolnického centra KONEP Lucie Křivková a Kateřina Mužíková. V březnu se tak například podařilo zprostředkovat darování dvanácti notebooků s příslušenstvím od společnosti Foxconn Česká republika do organizací SKP-CENTRUM, DaR – Centrum pro dítě a rodinu a Salesiánský klub mládeže, Centrum Don Bosco, aby pomohly dětem z klientských rodin se zvládáním distanční výuky. V dubnu se zase spolu s dobrovolníky ve Sluníčku – Centru pro rodinu chystá sbírka věcí určená osobám v nouzi nebo úklid přírody v pardubické lokalitě Červeňák u příležitosti oslavy Dne Země.

„Uplynulý rok ukázal, jak významnou roli v naší společnosti hrají dobrovolnické aktivity a občanská angažovanost. Oceňuji proto práci dobrovolnických center, která v kraji fungují. Koordinují dobrovolníky a své činnosti tak, aby pomoc byla vždy co nejvíce prospěšná a efektivní“, zdůrazňuje Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.

Velikou radost přinesly také velikonoční „nadílky“, jež Dobrovolnické centrum KONEP zorganizovalo. V rámci nich děti z Mateřské školy Pardubice, Pospíšilovo náměstí připravily krásné jarní výrobky a obrázky klientům Domova pro seniory U Kostelíčka a žáci Základní školy Montessori Pardubice se svými rodiči k tomu napekli velikonoční perníčky. Ti kromě toho také vytvořili nápaditá přání k uzdravení pacientům, kteří se v pardubické nemocnici léčí s covidem. Donesli rovněž hromadu výborného cukroví jako poděkování za obětavou práci nejen pro zdravotníky, ale i do nemocniční prádelny a stravovacího provozu. Ani skupina dobrovolnic „babiček“, které před pandemií v Pardubicích pomáhaly v mateřských školkách, opět nezahálela. Podobně jako před Vánoci se znovu pustily do pečení a výtečnými dobrotami potěšily tentokrát záchranáře ZZS Pardubického kraje na základnách v Pardubičkách i na Dukle. Pro tyto účely darovala firma Zatavitelnemisky.cz praktické ekologické boxy, díky nimž bylo možné předat všechny dárky pěkně zabalené.   

„Často se jedná o maličkosti. Ty ale mnohdy znamenají hodně a ve svém součtu ukážou, že svět není jen špatný. Tak neváhejte a pojďte do toho s námi! Následujte naše výzvy zveřejněné na www.dobrokonep.cz nebo na našich sociálních sítích, případně nás inspirujte vlastními nápady, počiny či příběhy. Sdílejte s hashtagem #kouskyDOBRA a pomozte šířit tuto myšlenku dál!“, apelují koordinátorky Lucie Křivková a Kateřina Mužíková. (zr) Foto: KONEP  

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek