Prostor pro další kategorii

Region - 12. 04. 2021
Prostor pro další kategorii

 

PARDUBICKO - Centrální rezervační systém umožní od středy 14. dubna registraci k očkování proti koronaviru osobám starším 65 let věku. V Pardubickém kraji žije 33 800 osob ve věku 65 až 69 let. Část z nich se však již k očkování registrovala v rámci prioritní skupiny chronických pacientů. K dnešnímu dni bylo v kraji proočkováno přes 90 tisíc dávek. Rekordním byl pátek minulého týdne, kdy bylo proočkováno téměř 3,5 tisíce dávek.

„Otevření další prioritní věkové skupiny přichází výrazně dříve, než tomu bylo v průběhu února, kdy jsme chtěli otevřít systém pro osoby starší 70 let věku, jelikož počet tehdy přihlášených nad 80 let byl ve většině center minimální a brzdilo se tak očkování v našem kraji. V tuto chvíli čeká na očkování přes 50 osob starších 80 let, kteří vyčkávali s přihlášením a do systému se zaregistrovali v posledních dnech. Dále máme zaregistrovaných 161 osob mezi 75 a 79 lety věku. Větší skupinou, čítající téměř dva tisíce registrovaných, jsou lidé od 70 do 74 let věku, u kterých však při stávající kapacitě očekáváme relativně rychlé proočkování. V některých centrech se jedná o desítky až nižší stovky lidí. Přes 800 osob v této věkové skupině čeká v Pardubicích,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Rozšíření věkové prioritní skupiny automaticky neznamená, že registrovaní obdrží ihned po zaregistrování termín. „Stejně jako v předchozím případě je vyvoláno očekávání mezi populací 65+, že ihned po registraci obdrží termín. Trvale upozorňujeme, že v rámci věkových prioritních skupin je centrální rezervační systém nastaven tak, že přednost je dána vždy starším občanům bez ohledu na dobu jejich přihlášení.“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková. Ta také připomněla, jaké prioritní skupiny jsou nyní očkované. „V tuto chvíli je již ukončená platnost registračních kódů pro pedagogické pracovníky. Ti, kteří se přihlásili, dostávají postupně termín s tím, že valná většina čekajících je pod 40 let věku. Dále očkujeme terénní sociální služby, kritickou infrastrukturu a chronické pacienty, mezi kterými nyní čeká na termín 250 osob ve věku 65-69 let. V neposlední řadě se samozřejmě hlásí i nadále všechny prioritní věkové skupiny,“ uvedla náměstkyně Matoušková.

V Pardubickém kraji je očkováno v průměru dva tisíce dávek. Maximální kapacita center je až 4,5 tisíce dávek. „Dosavadním maximem v počtu podaných dávek za jeden den byl 30. březen, kdy jsme očkovali 2 513 dávek. Minulý týden ve čtvrtek jsme se dostali na 2 842 dávek a v pátek pak 3 463 dávek, což je mimo jiné způsobeno tím, že jsme očkovací centrum v Pardubicích rozšířili ze tří na čtyři očkovací týmy,“ sdělil hejtman. (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech