Od května více Pfizeru

Region - 13. 04. 2021
Od května více Pfizeru

PRAHA / PARDUBICE - K pravidelnému jednání s vládou, včetně nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, se v úterý ráno sešli zástupci Asociace krajů ČR. Ministr hejtmany informoval o aktuálním vývoji epidemie, modelech na příští týdny či prvotním testování ve školách. Debata byla tradičně také o postupu v očkování včetně avíza dodávek na další týdny. V kraji bylo ke včerejšímu dni proočkováno 93 588 dávek z toho 3 238 v pondělí.

V průběhu května a června by mělo být do České republiky dodáváno až o 30 tisíc dávek vakcíny Pfizer týdně více. Další navýšení se očekává ve 3. a 4. čtvrtletí. V tomto týdnu máme avizovanou dodávku 15 940 dávek, ze kterých 14 040 jsou vakcíny od společnosti Pfizer. Zbývající dávky jsou od společnosti AstraZeneca a stejně jako v předchozích případech je v plné míře budeme distribuovat praktickým lékařům na základě rozdělovníku, který tvoří krajská koordinátorka praktických lékařů. Vakcínu od Moderny v počtu 3 700 dávek máme slíbenou až v příštím týdnu,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Počínaje květnem by podle aktuálních informací z Ministerstva zdravotnictví mělo do kraje docházet více vakcín od Pfizeru. „Pro tuto chvíli předpokládáme dodávky 13 plat týdně oproti stávajícím 12 platům. Zatím však nevíme přesně, v jaké výši budou chodit zbývající vakcíny do jednotlivých krajů. Již v tomto týdnu by mělo do České republiky dorazit 14 400 dávek vakcíny Janssen, které by měly pokrýt jednotlivé objednávky od praktických lékařů. V rámci nastaveného objednávkového systému však nebudeme mít jako kraje na rozdělení dávek mezi praktiky pro vakcíny Janssen a AstraZeneca žádný vliv. Konečnou odpovědnost za rozdělení bude mít koordinátor praktických lékařů,“ řekl hejtman s tím, že kromě Pfizeru budou všechny zbývající látky dodávány do ordinací praktických lékařů tak, jak již bylo avizováno.

V rámci očkování prioritní skupiny pedagogických a nepedagogických pracovníků patří Pardubický kraj v poměru k celkovým počtům těchto pracovníků k republikovému nadprůměru. „V tuto chvíli máme proočkováno přes sedm a půl tisíce pracovníků ve školství. Zatímco celorepublikový průměr na sto pracovníků činí 34 osob, tak v našem kraji se nyní pohybujeme na počtu 44 očkovaných. Pokud se podíváme na celkové počty, tak v celé republice se prostřednictvím unikátních kódů přihlásilo 71 tisíc pracovníků ve školství a 40 tisíc ještě čeká na první termín. V našem kraji čeká na nabídku termínu jeden a půl tisíce pracovníků, z nichž valná většina je pod 40 let věku,“ řekla náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

(DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek