Od května více Pfizeru

Region - 13. 04. 2021
Od května více Pfizeru

PRAHA / PARDUBICE - K pravidelnému jednání s vládou, včetně nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, se v úterý ráno sešli zástupci Asociace krajů ČR. Ministr hejtmany informoval o aktuálním vývoji epidemie, modelech na příští týdny či prvotním testování ve školách. Debata byla tradičně také o postupu v očkování včetně avíza dodávek na další týdny. V kraji bylo ke včerejšímu dni proočkováno 93 588 dávek z toho 3 238 v pondělí.

V průběhu května a června by mělo být do České republiky dodáváno až o 30 tisíc dávek vakcíny Pfizer týdně více. Další navýšení se očekává ve 3. a 4. čtvrtletí. V tomto týdnu máme avizovanou dodávku 15 940 dávek, ze kterých 14 040 jsou vakcíny od společnosti Pfizer. Zbývající dávky jsou od společnosti AstraZeneca a stejně jako v předchozích případech je v plné míře budeme distribuovat praktickým lékařům na základě rozdělovníku, který tvoří krajská koordinátorka praktických lékařů. Vakcínu od Moderny v počtu 3 700 dávek máme slíbenou až v příštím týdnu,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Počínaje květnem by podle aktuálních informací z Ministerstva zdravotnictví mělo do kraje docházet více vakcín od Pfizeru. „Pro tuto chvíli předpokládáme dodávky 13 plat týdně oproti stávajícím 12 platům. Zatím však nevíme přesně, v jaké výši budou chodit zbývající vakcíny do jednotlivých krajů. Již v tomto týdnu by mělo do České republiky dorazit 14 400 dávek vakcíny Janssen, které by měly pokrýt jednotlivé objednávky od praktických lékařů. V rámci nastaveného objednávkového systému však nebudeme mít jako kraje na rozdělení dávek mezi praktiky pro vakcíny Janssen a AstraZeneca žádný vliv. Konečnou odpovědnost za rozdělení bude mít koordinátor praktických lékařů,“ řekl hejtman s tím, že kromě Pfizeru budou všechny zbývající látky dodávány do ordinací praktických lékařů tak, jak již bylo avizováno.

V rámci očkování prioritní skupiny pedagogických a nepedagogických pracovníků patří Pardubický kraj v poměru k celkovým počtům těchto pracovníků k republikovému nadprůměru. „V tuto chvíli máme proočkováno přes sedm a půl tisíce pracovníků ve školství. Zatímco celorepublikový průměr na sto pracovníků činí 34 osob, tak v našem kraji se nyní pohybujeme na počtu 44 očkovaných. Pokud se podíváme na celkové počty, tak v celé republice se prostřednictvím unikátních kódů přihlásilo 71 tisíc pracovníků ve školství a 40 tisíc ještě čeká na první termín. V našem kraji čeká na nabídku termínu jeden a půl tisíce pracovníků, z nichž valná většina je pod 40 let věku,“ řekla náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

(DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech