Pilotní projekt se rozjíždí

Region - 15. 04. 2021
Pilotní projekt se rozjíždí

 

CHRUDIM – Dubnové zahájení pilotního projektu svozů bioodpadu z vybraných lokalit města bylo z důvodu nouzového stavu a protiepidemických opatření odsunuto, díky zlepšené situaci se však opět může začít. Nejprve dojde k distribuci biopopelnic k domům ze zahrnutých lokalit.

„Nouzový stav a nejtvrdší protiepidemická opatření jsou již za námi, nyní by nám již start projektu nic nemělo zhatit. Jaro začalo a zahrádkáři se už pochopitelně nemůžou dočkat,“ říká místostarosta Aleš Nunvář, který má v gesci mimo jiné záležitosti životního prostředí a s tím i odpadové hospodářství.

„Prvním dnem, kdy vyjedou dva vozy technických služeb s biopopelnicemi, bude úterý 20. dubna, poté bude distribuce popelnic pokračovat po další dva týdny. Součástí posádek budou i pracovníci úřadu, kteří při předání popelnic zajistí nezbytnou administrativu, jako je podpis jednoduché smlouvy o výpůjčce na dobu určitou,“ dodává Nunvář s tím, že po uplynutí pětileté doby udržitelnosti projektu přejdou nádoby do vlastnictví občana.

Vzor smlouvy o výpůjčce si občané mohou s předstihem projít na webu města v sekci Bioodpad s ostatními informacemi, jako je seznam ulic zařazených do pilotního projektu, harmonogram distribuce nádob, rozpis svozových tras a termínů nebo návod, jak správně třídit.

„Popelnice budou přidělovány zdarma a je nutno zdůraznit, že za následný svoz bioodpadu nebudou občané platit nic navíc, i když se jedná o značné rozšíření služby,“ upozorňuje místostarosta Nunvář.

Připravovaná legislativa v oblasti nakládání s odpady totiž tlačí obce do efektivnějšího třídění. Nově zavedené svozy bioodpadu tak mohou poměr vytříděného a zbytkového odpadu významně zlepšit. Konečným cílem je omezit skládkování ve prospěch jiných způsobů nakládání s odpady, které jsou ohleduplnější k životnímu prostředí. „V neposlední řadě by nám snížení množství odpadů ukládaných na skládku také mělo pomoci udržet stávající výši poplatků za odpady pro celé město,“ uvádí Nunvář.

Projekt je coby pilotní, tedy zkušební, zatím zaměřen na vybrané lokality primárně rodinných domů v Chrudimi. V průběhu letošní sezóny se bude celý proces svozů testovat, dalším krokem bude vyhodnocení zkušeností z této fáze projektu, po kterém se nyní předběžně předpokládá další pokračování svozů bioodpadů od rodinných domů i v dalších částech města. (apr) Foto: MÚ CHRUDIM

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech