Mladí mají velký zájem

Region - 15. 04. 2021
Mladí mají velký zájem

 

PARDUBICE - Téměř pět a půl tisíce přihlášek ke studiu už dorazilo na zdejší univerzitu. Enormní zájem o vzdělávání je letos na Fakultě zdravotnických studií. Čísla ještě porostou, protože některé fakulty maturantům šanci pro podání přihlášek do bakalářského studia ještě neuzavřely. Větší nárůst uchazečů přesto hlásí i tyto fakulty univerzity.

„Jsme rádi, že se zvyšuje zájem o studium na Univerzitě Pardubice, a to na všech sedmi fakultách. Uchazeči mají velký zájem jak o technické, tak společenskovědní disciplíny, kde je široká nabídka v zajímavých a perspektivních studijních programech, oborech a specializacích,“ říká prorektorka Tatiana Molková.

Na Fakultu zdravotnických studií bylo možné podávat přihlášky do konce března. Poprvé ve své historii překročil zájem o studium nelékařských studijních programů hranici jednoho tisíce uchazečů. Ve srovnání s minulým rokem je to přibližně o 30 procent více. „Zvýšený zájem o studium na naší fakultě připisujeme mimo jiné i růstu prestiže zdravotnických nelékařských povolání, jejichž význam a důležitost potvrdila a zviditelnila světová pandemie Covid-19,“ uvedla Jana Holá, děkanka Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice.

Do bakalářských studijních programů by mělo nastoupit přibližně 400 uchazečů. Největší zájem je o studium v bakalářském studijním programu Všeobecné ošetřovatelství, kde eviduje fakulta podaných přihlášek dokonce o 50 procent více. „Současná situace odráží vysokou potřebu zejména sester, a ukázala, jak společensky relevantní tyto obory jsou,“ zdůrazňuje děkanka Holá. 

Na Fakultu ekonomicko-správní Univerzity Pardubice podalo přihlášku do poloviny dubna téměř 1 600 uchazečů a na dalších pět fakult univerzity je stále možné se hlásit. Například Fakulta filozofická, která uzavře přihlášky příští týden, zaznamenává růst zájemců také o studijních programy, které byly loni pro uchazeče méně atraktivní. Velký zájem převyšující násobně možnost přijetí je opět o Fakultu restaurování. Na fakultu sídlící v Litomyšli už také letos dorazil nadprůměrný počet přihlášek. Loni fakulta vybrala pouze třetinu uchazečů, letos lze přihlášky ke studiu podávat až do 7. května. Fakulta chemicko-technologická dává prodloužený prostor zájemcům o studium v bakalářských oborech do konce dubna. Stejně tak další dvě technicky zaměřené fakulty - Dopravní fakulta Jana Pernera a Fakulta elektrotechniky a informatiky, které počkají na přihlášky maturantů do bakalářského studia až do konce května.

Na Univerzitě Pardubice studuje 7 000 vysokoškoláků. Univerzita Pardubice nabízí bakalářské, magisterské a doktorské studium a výběr ze 150 studijních oborů a specializací v oblasti přírodních, technických, společenských i ekonomických věd, uměleckých a zdravotnických oborů. (MaM) Foto: UPa

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek