Obnova se chýlí k závěru

Region - 19. 04. 2021
Obnova se chýlí k závěru

PARDUBICKO - Kunětická hora a okolní panství byly tím prvním majetkem Viléma z Pernštejna, které získal ve východních Čechách. Z podoby zámku Kunětická hora, jak byl tehdy nazýván, zbyly do dnešních dnů na mnoha místech jen obvodové zdi. Ovšem ze zříceniny, která málem zanikla kvůli lámání zdejšího kamene v 18. a 19. století, se v posledních sto letech stává znovu svébytný hrad a pozoruhodná památka s velkým společenským potenciálem.

„Návštěvníci Kunětické hory se tu rozhodně s pernštejnskými stopami setkají, i když po následující dvě sezóny bude uzavřený hlavní hradní palác kvůli další etapě rekonstrukce. Už jen deska s rodovou pověstí ve vstupní bráně i portál do paláce, který zdobí klepadlo s hlavou zubra, dávají tušit, který rod zde zanechal své stopy. Od května tu bude také jedno z 15 stanovišť programu 500 let renesance ve východních Čechách s cestovatelskou hrou,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Ten si prohlédl právě dokončovanou první etapu evropského projektu obnovy v západní části hradu.

Úplné devastaci hradu totiž zabránil v roce 1919 pardubický Musejní spolek, který hradní zříceninu zakoupil. Z jeho podnětu bylo ustaveno Kunětické družstvo, které následně zahájilo opravy a zabezpečovací práce. K projektu si tehdy pozvali významného architekta Dušana Jurkoviče. Jeho plány se nyní vrátily do hry a byly pro Národní památkový ústav podkladem pro současnou rekonstrukci západní části hradu.

Hned jak to situace dovolí, se tedy otevře část hradu, která byla po 50 let zavřená z důvodu havarijního stavu. „Obnova se chýlí k závěru. Máme hotové interiéry šesté brány, které se realizovaly podle projektu Dušana Jurkoviče a byly opraveny a už tu máme i repliky dřevěného nábytku a dalšího zařízení podle Jurkovičova návrhu,“ informuje kastelán Miloš Jiroušek.

Do západní části paláce byla vestavěna samonosná oceloskleněná konstrukce. Bude v ní expozice věnovaná Jurkovičovi a jeho dílům a rekonstrukci hradu na počátku 20. století, kterou prováděl Muzejní spolek. V této části hradu budou běžné prohlídky s průvodcem. Na šesté bráně je venkovní ochoz, ze kterého je krásný výhled do okolí a který nyní nahradí výstup na hlavní věž hradu, která je nyní uzavřena z důvodu rekonstrukce.

Už vloni byla dokončena obnova prvorepublikové dřevěné verandy podle upraveného Jurkovičova návrhu. Tady bude prostorné občerstvení s možností posezení na verandě. Vedle bufetu je nová hradní pokladna v Jurkovičově duchu. Repasovaná jsou také dřevěná vrata v obou hradních bránách u vstupu.

„Snad už to nebude dlouho trvat a Kunětická hora se v řádu týdnů, maximálně měsíců otevře veřejnosti,“ dodává Roman Línek. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek