Den Země 2021

Region - 20. 04. 2021
Den Země 2021

 

PARDUBICKO - Při příležitosti mezinárodního Dne Země připravila Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) ve spolupráci s několika pardubickými neziskovými organizacemi, přírodovědným oddělením Východočeského muzea v Pardubicích a spolkem Rozběháme Luži zajímavé rodinné aktivity. Uskuteční se i jarní úklid přírody a zároveň bude probíhat fotosoutěž. Aktivity postupně odstartují 22. dubna a potrvají až do 20. května. Nad akcí převzali záštitu Miluše Horská, senátorka Parlamentu České republiky a Pavel Šotola, radní Pardubického kraje.

 

 

„Letošní oslava Dne Země bude již druhým rokem netradiční, a to s ohledem na přijatá opatření proti šíření koronaviru. Aktivity připravené neziskovými organizacemi se budou konat venku na několika místech a věřím, že si jich užijí jak děti, mládež, tak i celé rodiny,“ sdělil krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

 

 

Jarní úklid přírody v Červeňáku a Pohádkové zahradě pro zvířátka

Úklid části areálu bývalého vojenského prostoru Červeňák v blízkosti Pardubic proběhne v sobotu 24. dubna v čase od 9 do 13 hodin. Pořadatelem úklidu je Dobrovolnické centrum Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci se spolkem Pestré Polabí za podpory organizací Zelený dům Chrudim a Hnutí Brontosaurus. Dobrovolníci se také budou moci zapojit 8. května do jarních prací a zvelebení areálu Pohádkové zahrady pro zvířátka. Zájemci z řad dobrovolníků o pomoc s úklidem se mohou obrátit na koordinátorky dobrovolnického centra, a to na e-mail dobro@konep.cz.

 

 

„Po loňském Dni Země pod rouškou, který se celý odehrál v on-line prostředí, jsme chtěli přijít s něčím jiným. Školáci už skoro půl rok musí sedět doma u distanční výuky. Proto jsme vymysleli aktivity, které jsou všechny venku v přírodě,“ vysvětluje myšlenku akce Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka a dodává: „Chceme děti odpoutat od počítačových monitorů, tabletů a mobilů, aby věděly, že kolem nich existuje i jiný svět než jen ten digitální.“

 

 

Procházková hra v centru Pardubic, naučná stezka kolem Chrudimky, zábavný úklid na farmě Apolenka, nebo strašidelná stezka v Luži – vyberte si

V Ekocentru PALETA si pro školáky nachystali krátkou procházkovou hru. Od budovy Natura Parku ve Štolbově ulici děti vyrazí podle mapy kolem Chrudimky v doprovodu zvláštního, tajemného cizince. Dostanou jedinečnou příležitost ukázat mu naši planetu a pomocí snadných úkolů se pokusí přesvědčit nejen jeho, ale hlavně sami sebe, že je matička Země v dobrých rukou. Průvodce a instrukce hrou jsou volně ke stažení na webu ekocentra www.paleta.cz. Hra začíná 22. dubna.

KONEP ve spolupráci s iniciativou Přírodní park Červeňák, ČSOP Pardubice, spolkem Chráníme stromy a přírodovědným oddělením Východočeského muzea v Pardubicích připravili pro veřejnost naučnou stezku podél pravého břehu Chrudimky. Podnikněte s dětmi dobrodružnou výpravu. Vyrazit na ni můžete od 24. dubna po delší trase z Nemošické stráně nebo jít kratší cestou z Červeňáku do Polabin k památnému topolu. Po cestě najdete několik zastávek, kde se dozvíte podrobnosti o místní přírodní lokalitě a ověříte si své znalosti. Mapa s vyznačenou trasou a jednotlivými stanovišti bude ke stažení na webu www.konep.cz. Můžete ji použít buď v digitální podobě na mobilním zařízení, nebo si ji vytisknout předem doma. Na vybraných místech v Pardubicích bude k dispozici i v tištěné podobě. Seznam míst bude ještě upřesněn.

 

 

Jestli umíš třídit odpad, jistojistě najdeš poklad, tak zní název hry s ekologickou tematikou, kterou si pro předškoláčky za Rodinné centrum Kulihrášek připravila Lída Horká. Děti pomohou farmáři zábavnou formou uklidit nepořádek a roztřídit odpadky na farmě Apolenka ve Spojile. Hra odstartuje 26. dubna a více se o ní dozvíte na www.lidahorka.cz.

 

 

Ve městě Luže proběhne 1. května dopoledne úklid a příprava čarodějnické stezky s názvem Od hřbitova ke hřbitovu aneb šifra mistra Rozběháčka. Stezka je určená pro celou rodinu a připravuje ji místní spolek Rozběháme Luži. Děti budou muset po cestě získat indicie, ze kterých sestaví na konci trasy hledané slovo. Více informací o akci najdete na facebookové stránce spolku www.facebook.com/groups/behanivluzi.

 

 

Zúčastněte se fotosoutěže ke Dni Země 2021

V rámci celé akce bude probíhat fotosoutěž. Zapojit se může každý, kdo se zúčastní jedné nebo více ze čtyř výše uvedených rodinných aktivit. Tím se znásobí šance na výhru. Pravidla a podmínky soutěže naleznete na www.konep.cz. Pošlete fotografie do 25. května na emailovou adresu soutez@konep.cz (do předmětu napište Den Země 2021) a budete zařazeni do slosování o věcné ceny.

 

 

„Možná, že právě koronavirus přiměl letos organizátory Dne Země k větší akčnosti. Všechny aktivity mají za cíl, vytáhnout děti i s rodiči přímo do terénu a věřím, že si každý vybere,“ vyjádřila se ke smyslu letošního Dne Země senátorka Miluše Horská. „Všichni vnímáme a cítíme, že jsme naší, zatím ještě živé a zelené, planetě Zemi ledacos dlužni. Dlouhodobě ji nadměrně využíváme, vysáváme a nechováme se k ní jako správný hospodář. Jsou to především mladí lidé, kteří se musí stát alarmujícími a neochvějnými ochránci a bojovníky za zdravé životní prostředí. Měli bychom jim předat štafetový kolík. Vždyť přežít chceme všichni,“ shrnula Horská. (zr) Foto: KONEP

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek