Obcím více peněz přímo

Region - 21. 04. 2021
Obcím více peněz přímo

PARDUBICKÝ KRAJ - Z Programu obnovy venkova (POV) Pardubického kraje získají obce letos zhruba 40 milionů korun. Je to o šest milionů víc než vloni, ovšem oproti roku 2019 došlo kvůli dopadům koronavirové pandemie k poklesu POV o 40 procent. Podpořeny budou i přesto všechny žádosti týkající se venkovských prodejen.

 

 

Naše základní filozofie pro letošní rok je taková, že nechceme podporu drobit a nejvíce chceme pomoci těm nejmenším, kteří jsou v dnešní době nejzranitelnější. To znamená obcím do 100 obyvatel,“ uvedl radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Pardubického kraje Miroslav Krčil. Pro ně je připravena částka 250 tisíc na jeden projekt bez nutnosti spoluúčasti. V případě obcí od 101 do 300 obyvatel je to částka 110 tisíc korun se spoluúčastí minimálně 40 procent. U obcí od 301 do 2000 obyvatel pak částka stejná – 110 tisíc korun, ovšem s minimální spoluúčastí 50 procent.

 

 

Jsem přesvědčen o tom, že v této složité době je potřeba poskytnout peníze přímo obcím bez dalšího přerozdělování. Na konkrétní projekty, konkrétní investice a opravy. Vidím to jako nejefektivnější způsob podpory venkova,“ dodal Miroslav Krčil.

 

 

Osobně jsem konzultoval zvažované možnosti s několika desítkami starostů, kteří často zároveň působí i ve vedení mikroregionů a místních akčních skupin po celém Pardubickém kraji. Jejich realistického názoru si velmi vážím a je pro mne důležitý. Výsledkem této debaty je právě shoda na tom, že bychom neměli omezené prostředky z POV tentokrát drobit, že je potřeba prioritně pomoci těm nejmenším a udržet podporu vesnických prodejen. Chápu tento výsledek jako kompromis, byť jeho součástí je i nevyhovění žádostem mikroregionů a místních akčních skupin,“ vysvětlil dále radní.

 

 

Pro letošní rok bylo v rámci POV Pardubického kraje podáno 450 žádostí v celkové hodnotě bezmála 100 milionů korun. Podpory venkovských prodejen se týkalo 106 žádostí v součtu přes šest milionů korun, 28 žádostí podaly mikroregiony a 13 žádostí místní akční skupiny.

Věřím, že se celospolečenská situace v brzké době začne zlepšovat, že pandemie nemoci covid-19 ustoupí, a že Pardubický kraj bude moci postupně podporu venkova opět navyšovat. Udělám maximum pro to, abychom v dalších letech mohli podpořit náš venkov větší sumou peněz,“ sdělil Miroslav Krčil. (DeP) Foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno