Obcím více peněz přímo

Region - 21. 04. 2021
Obcím více peněz přímo

PARDUBICKÝ KRAJ - Z Programu obnovy venkova (POV) Pardubického kraje získají obce letos zhruba 40 milionů korun. Je to o šest milionů víc než vloni, ovšem oproti roku 2019 došlo kvůli dopadům koronavirové pandemie k poklesu POV o 40 procent. Podpořeny budou i přesto všechny žádosti týkající se venkovských prodejen.

 

 

Naše základní filozofie pro letošní rok je taková, že nechceme podporu drobit a nejvíce chceme pomoci těm nejmenším, kteří jsou v dnešní době nejzranitelnější. To znamená obcím do 100 obyvatel,“ uvedl radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Pardubického kraje Miroslav Krčil. Pro ně je připravena částka 250 tisíc na jeden projekt bez nutnosti spoluúčasti. V případě obcí od 101 do 300 obyvatel je to částka 110 tisíc korun se spoluúčastí minimálně 40 procent. U obcí od 301 do 2000 obyvatel pak částka stejná – 110 tisíc korun, ovšem s minimální spoluúčastí 50 procent.

 

 

Jsem přesvědčen o tom, že v této složité době je potřeba poskytnout peníze přímo obcím bez dalšího přerozdělování. Na konkrétní projekty, konkrétní investice a opravy. Vidím to jako nejefektivnější způsob podpory venkova,“ dodal Miroslav Krčil.

 

 

Osobně jsem konzultoval zvažované možnosti s několika desítkami starostů, kteří často zároveň působí i ve vedení mikroregionů a místních akčních skupin po celém Pardubickém kraji. Jejich realistického názoru si velmi vážím a je pro mne důležitý. Výsledkem této debaty je právě shoda na tom, že bychom neměli omezené prostředky z POV tentokrát drobit, že je potřeba prioritně pomoci těm nejmenším a udržet podporu vesnických prodejen. Chápu tento výsledek jako kompromis, byť jeho součástí je i nevyhovění žádostem mikroregionů a místních akčních skupin,“ vysvětlil dále radní.

 

 

Pro letošní rok bylo v rámci POV Pardubického kraje podáno 450 žádostí v celkové hodnotě bezmála 100 milionů korun. Podpory venkovských prodejen se týkalo 106 žádostí v součtu přes šest milionů korun, 28 žádostí podaly mikroregiony a 13 žádostí místní akční skupiny.

Věřím, že se celospolečenská situace v brzké době začne zlepšovat, že pandemie nemoci covid-19 ustoupí, a že Pardubický kraj bude moci postupně podporu venkova opět navyšovat. Udělám maximum pro to, abychom v dalších letech mohli podpořit náš venkov větší sumou peněz,“ sdělil Miroslav Krčil. (DeP) Foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek