Zájem o soutěž neutichá

Region - 23. 04. 2021
Zájem o soutěž neutichá

 

PARDUBICE - Ve středu 21. dubna se uskutečnilo regionální finále soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR. Z regionu Střední průmyslové školy chemické Pardubice se on-line testování zúčastnilo 30 žáků z 20 základních škol. Šest nejlepších postoupilo do národního kola.

 

 

Soutěž odstartovala v září loňského roku a celostátně se jí zúčastnilo více než 9 000 žáků osmých a devátých tříd z 398 ZŠ. Tradičně nejvyšší účast byla v regionu SPŠCH Pardubice, který čítá pět krajů (Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Středočeský a Kraj Vysočina) a kde soutěžilo více než 3 000 mladých chemiků ze 106 ZŠ.

 

„V Pardubicích soutěž před 14 lety vznikla a má tady již vybudovanou tradici i skvělé zázemí včetně silné podpory řady firem a společností. Letošní ročník přinesl mnoho komplikací spojených s pandemií covid-19, takže jsme se částečně museli přesunout do on-line prostoru. Přesto se ukázalo, že i v tak složitých podmínkách je o soutěž velký zájem,“ vysvětluje Jan Ptáček, ředitel SPŠCH Pardubice.

 

 

Regionální finále se uskutečnilo distančně formou on-line testu a prověřilo náročnějším způsobem teoretické znalosti soutěžících. Žáci vypracovali 22 otázek v časovém limitu 70 minut. Soutěžní zadání se zaměřilo na složitější názvosloví, tvoření a vyčíslování rovnic, výpočty a obecné chemické znalosti. Test měl zábavnou podobu křížovek a doplňovaček a jeho realizace se ujala IT společnost Cirque. „Testování proběhlo hladce a bez technických problémů. Nejjednodušší pro mě bylo názvosloví, to zvládám výborně, nejtěžší naopak výpočty, které mi moc nejdou. Bavilo mě také vyplňování tajenek v křížovkách, kterých bylo v testu hodně. Otázky jsem sice vyplnila všechny, ale je otázkou, jestli správně. Vůbec si netroufám odhadnout, jak se umístím. Doufám, že aspoň do dvacátého místa,“ zhodnotila své šance Veronika Marešová ze ZŠ Hálkova Humpolec.

 

 

Vyhlášení výsledků regionálního kola se bohužel nebude moci uskutečnit formou zábavného odpoledne, jak bývá každoročně zvykem, ale proběhne individuálně a v komorním prostředí. „V tuto chvíli čekáme, až se otevřou druhé stupně základních škol, abychom mohli dokončit soutěž projektů. Jakmile se tak stane, oznámíme termín vyhlášení výsledků. Žáci i učitelé se stejně jako v minulých letech mohou těšit na velmi hodnotné a atraktivní ceny, které si odnesou díky podpoře partnerů soutěže,“ přibližuje za organizátory Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing.

 

 

Vyvrcholením soutěže bude celostátního finále, které 15. června 2021 pořádá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice ve spolupráci se Svazem chemického průmyslu ČR a MŠMT. Národní finále se uskuteční distančně formou on-line testu a prověří znalosti 40 nejúspěšnějších soutěžících z celé republiky. Pardubický region bude reprezentovat šest finalistů. Vítěz se stane pomyslným králem mladých chemiků pro rok 2021. (zr) Ilustrační foto z jednoho z minulých ročníků: ARCHIV REDAKCE

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek