Počet nakažených klesá

Region - 27. 04. 2021
Počet nakažených klesá

 

PARDUBICE - Hejtman Martin Netolický a náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková se v úterý ráno zúčastnili jednání Asociace krajů České republiky s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem. Ten zástupce krajů seznámil s aktuálním vývojem koronavirové epidemie a dalším pokračováním očkování. V Pardubickém kraji bylo k dnešnímu dni proočkováno necelých 127 tisíc očkovaných dávek.

 

 

„Epidemická situace v našem kraji se obdobně jako ve většině regionů lepší, což se pozitivně projevuje na snižujícím se počtu hospitalizovaných pacientů s koronavirem v našich nemocnicích. V nich jsme včera měli 149 pacientů s covidem s tím, že 25 z nich vyžaduje intenzivní péči. Na počátku března, kdy jsme vyhlásili stav hromadného postižení osob, jsme měli v nemocnicích 501 pacientů s covidem a 69 z nich vyžadovalo intenzivní péči,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Krajská hygienická stanice včera vykázala 151 nově pozitivních osob. V nejexponovanějším období jsme evidovali i přes 1 100 nově nakažených za den,“ doplnil hejtman.

 

 

Zástupci kraje byli seznámeni také se stavem testování ve školách. „Prozatím bylo podle dat Ministerstva zdravotnictví testováno 1,6 milionu žáků a 775 testů bylo pozitivních. U pedagogických pracovníků bylo provedeno přes 560 tisíc testů s pozitivitou u 331 z nich. To jednoznačně ukazuje, že počet pozitivních případů je minimální a je nasnadě uvažovat zcela vážně o tom, zda je potřeba, aby děti po testování s negativním výsledkem ještě nosily roušky,“ sdělila náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

 

 

Pardubický kraj k dnešnímu dni vykázal necelých 127 tisíc očkovaných dávek. „Stále se v průběhu týdne pohybujeme okolo tří tisíc očkovaných denně v součtu očkovacích center a vakcinace u praktických lékařů. Vzhledem k rychlosti očkování se výrazně zkrátila čekací doba ve všech očkovacích centrech, a proto by bylo vhodné otevřít širší věkovou skupinu. V tuto chvíli očkujeme dle věkové priority skupinu nad 60 let s tím, že v některých menších centrech dostávají zájemci o očkování termín de facto okamžitě,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že aktuální data jsou dostupná v krajském očkovacím semaforu pod odkazem www.pardubickykraj.cz/ockovani.

 

 

Náměstkyně Michaela Matoušková na jednání Asociace krajů upozornila, že vzhledem k plánovanému navýšení dodávek vakcín je třeba otevírat další věkové skupiny a soustředit se na jejich oočkování nejpozději do začátku prázdnin. „V rámci celé České republiky se předpokládá postupná obnova plánované operativy a zároveň je nutné poskytnout dovolenou pro zdravotnický i ošetřovatelský personál, který je již více než rok v obrovské zátěži nejen v nemocnicích, ale i v očkovacích centrech,“ sdělila mimo jiné Matoušková. (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury