Důraz kladou na kvalitu

Region - 07. 05. 2021
Důraz kladou na kvalitu

 

PARDUBICE - Oslavila sto let své existence, prošla stabilizačním obdobím a zaměstnancům poprvé v novodobé historii vyplatila 13. plat. Tak by se dal shrnout rok 2020 v pardubické Explosii, která v loňském roce dosáhla obratu více než jedné miliardy korun a zisku 57 milionů před zdaněním.

 

Portfolio výrobků známého výrobce výbušnin se skládá ze čtyř základních výrobkových skupin - trhavin, střelivin, specialit a velkorážové munice. Právě hnací náplně pro velkorážovou munici určenou pro děla ráže 155 mm se na loňském úspěchu firmy podílely nejvíce. „Samozřejmě nechceme prozrazovat konkrétní čísla, ale můžeme uvést, že moduly tvořily přibližně 30 procent obratu společnosti,“ vysvětluje předseda představenstva Explosie Radomír Krejča. Celospalitelné hnací náplně, jejichž úkolem je vymést střelu z kanónu, putovaly především na Slovensko a do Polska. Česká armáda o přechodu na zbraňový systém NATO u houfnic teprve rozhoduje a Explosia je připravena se do projektu modernizace české armády zapojit. Ve hře jsou ale i další země v rámci Evropské unie i mimo ni.

 

Výraznou část obratu zajistil také obchod s bezdýmným prachem, u kterého je v současné době patrný nárůst odbytu, čehož chce Explosia využít. „Očekáváme, že tento nákupní boom způsobený především zvýšenou poptávkou na americkém trhu může trvat rok, dva, snažíme se proto maximálně využívat naše výrobní kapacity a zasmluvnit takovou míru obchodů, která nám dává smysl,“ popisuje dále Radomír Krejča. Důležitou součástí produkce Explosie jsou také plastické trhaviny, mezi nimi i nejznámější Semtex, které jsou populární například u vojenských či policejních složek pro svoji kvalitu a spolehlivost.

 

Celkově lze zhodnotit, že si Explosia prošla zajímavým rokem. Došlo k její restrukturalizaci, která započala už v závěru roku 2019, a jejímž cílem bylo zefektivnit chod celé společnosti. „Rozhodli jsme se nehnat za obratem, ale soustředit se na prodej produktů s vyšší přidanou hodnotou a klást důraz na kvalitu,“ říká předseda představenstva Radomír Krejča. Historicky se firma potýkala také například s vysokou mírou zásob, ta se snížila zhruba o 25 procent, důležitým faktorem úspěchu bylo také snížení pohledávek po splatnosti až o 90 procent. Co se podařilo méně, byla realizace plánovaných investic. Zde výraznou měrou zasáhla opatření související s pandemií koronaviru, kdy se podařilo realizovat necelou polovinu plánovaných investic. „Věříme, že rok 2021 už bude v tomto směru příznivější, a že se nám podaří naše investiční záměry realizovat v plné míře,“ dodává Radomír Krejča.

 

Zásadním článkem pro úspěch firmy jsou její zaměstnanci, především ti spolehliví a kvalitní. Explosia v současné době zaměstnává zhruba 540 lidí a stále doplňuje především dělnické profese. Trh práce ovšem příliš možností nenabízí, a tak musí na nedostatek uchazečů o práci reagovat i jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů Pardubického kraje. „Velmi si vážíme našich zaměstnanců, i proto jsme na konci minulého roku rozhodli o výplatě roční odměny ve výši jedné mzdy, oproti historicky zavedené odměně v řádech tisíců korun. Snažíme se také o nábor nových zaměstnanců, kterým nabízíme velmi zajímavou nástupní mzdu, náborový příspěvek a další benefity, jako například dotované obědy za 19 korun“, poodhaluje boj o zaměstnance předseda představenstva Explosie.

 

„V roce 2021 Explosia plánuje, že se bude opět obratově pohybovat nad hranicí jedné miliardy korun s vyšší mírou zisku. Co do počtu zaměstnanců je v plánu dosáhnout hranice 560 pracovníků. Vliv na celkový chod firmy ovšem může mít nepříznivý vývoj situace kolem pandemie koronaviru, které se Explosii s velkým přispěním zaměstnanců dodržujících předepsaná opatření doposud dařilo úspěšně odolávat,“ uzavírá informace od tradičního pardubického výrobce Martin Vencl, tiskový mluvčí Explosie.  (zr) Foto: EXPLOSIA a.s.

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života