Cestovatelská soutěž

Region - 11. 05. 2021
Cestovatelská soutěž

 

PARDUBICE - Ve sklepení zámku, v místech pod kaplí, je už přes 500 let uložena pernštejnská truhla. Je tak velká, že bez probourání zdi neprojde dveřmi, takže je uložena celkem bezpečně. Teď je sice prázdná, ale za doby Viléma z Pernštejna a jeho synů se do ní sbíhaly veškeré příjmy z jejich panství. A že jich nebylo málo. Organizátoři programu 500 let renesance ve východních Čechách nyní připravili cestovatelskou soutěž s názvem „Kdo správně naplní Vilémovu truhlu“.

 

 

Zatím na dvanácti, v letních měsících na 15 místech v kraji najdou zájemci trojboké venkovní panely s výstavou o Pernštejnech a renesanci a na každém z nich také specifickou otázku a QR kód ke vstupu do soutěže. Cílem je navštívit všech 15 míst a za správné odpovědi získat přesný počet virtuálních grošů do Vilémovy truhly. Soutěž potrvá až do 30. září a vyhodnocena bude při výlovu Bohdanečského rybníka 28. října.  Výherci dostanou zajímavé drobné ceny od organizátorů. Více se dozvíte na: vilem500.cz/cestovatelska-soutez/.

 

 

Ale pojďme se vrátit k samotné truhle, která je k vidění na Zámku Pardubice jen při mimořádných příležitostech, aby se nenarušilo její mikroklima. „Je to vlastně jediná dochovaná součást pozdně gotického mobiliáře pardubického zámku. Truhla sloužila jako důmyslný středověký trezor uchovávající nejvýznamnější listiny, smlouvy, zlato a cennosti. Vždyť několik generací Pernštejnů patřilo k nejbohatším rodům u nás,“ říká za organizátory soutěže Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje.

 

 

Odborníci měli možnost truhlu detailně prozkoumat v roce 2019, když procházela důkladným restaurováním. „Dendrochronologický výzkum určil, že dub na pernštejnskou truhlu pokáceli v průběhu deseti let následujících po roce 1481. Z toho vyvozujeme, že tento obří trezor si Vilém z Pernštejna objednal v době, kdy se rozhodl koupit pardubické panství,“ prozrazuje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek. „Už víme, že tesař truhlu z kmene vydlabával. Pravděpodobně to byl jeden člověk, který používal jeden nástroj a byl to pravák,“ upřesňuje Libánek. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury