Na kole jen s přilbou

Region - 20. 05. 2021
Na kole jen s přilbou

 

PARDUBICE - V rámci projektu neziskové organizace Bezpečně na silnicích o.p.s. s názvem Na kole jen s přilbou uskutečnili ve středu krajští policisté na frekventované cyklostezce u letního kina nedaleko centra města dopravně preventivní akci zaměřenou na cyklisty. „Partnery tohoto projektu jsme nejen my, ale i BESIP a kolegové z městské policie,“ uvedl koordinátor prevence Krajského ředitelství Policie ČR Jiří Tesař.


Všichni společně se tak soustředili především na povinnou výbavu jízdního kola cyklistů. Velký důraz byl kladen také na používání bezpečnostní přilby. Ta je do 18 let povinná. „Všem přítomným se snažíme vysvětlit, jak důležité pro ochranu zdraví a života je použití správně upevněné přilby a to bez ohledu na věk. Převážně u dětí často dochází ke špatnému nasazení a upevnění bezpečnostní přilby, která pak většinou ztrácí svou ochrannou schopnost,“ uvedl Jiří Tesař. Na místě měli cyklisté možnost vyzkoušet si tzv. „opilé brýle“, které simulují stav po požití alkoholu. Touto aktivitou policie upozorňuje na fakt, že ani řidič nemotorového vozidla nemůže před jízdou alkohol konzumovat.

„Nikdo od nás neodjížděl s prázdnou. Každý dostal malý dárek, především odrazový a retroreflexní materiál, kterým lze některé části povinné výbavy nahradit,“ uzavírá Jiří Tesař s tím, že hlavním cílem projektu je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů. Tyto akce budou probíhat v celém kraji po celé léto.

 

 

Statistika za Pardubický kraj: „V roce 2019 jsme zaznamenali 201 dopravních nehod zaviněných cyklistou, z toho bohužel jeden mrtvý, 16 těžce zraněných a 165 zraněných lehce. V loňském roce jsme zaznamenali 168 dopravních nehod zaviněných cyklistou, z toho 3 mrtví, 14 těžce zraněných a 132 zraněných lehce. Co se týká celkového počtu zemřelých cyklistů, tedy i těch, kteří nebyli viníky nehody, tak v obou letech (2019 i 2020) přišlo bohužel o život vždy pět cyklistů,“ sdělil Jiří Tesař. (zr) Foto: POLICIE ČR

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek