Dobrý sluha, zlý pán

Region - 21. 05. 2021
Dobrý sluha, zlý pán

 

PARDUBICE - Projekt Kraje pro bezpečný internet je realizován pod záštitou Asociace krajů ČR. V rámci svých aktivit také úzce spolupracuje s Policií ČR. Hlavním cílem projektu je zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence a pomoci. Žáci, kteří úspěšně vyřešili kvíz, mohli soutěžit o hodnotné ceny. Ve středu 19. května je těm, kteří uspěli, v sále Rady Pardubického kraje slavnostně předal radní pro školství Josef Kozel.

 

 

„Osvěta o prostředí internetu je a bude v budoucnu potřeba více a více. Jsem velmi rád, že Pardubický kraj toto téma již dlouhé roky nenechává plynout kolem sebe, ale aktivně zapojuje školství. I přes pandemii proběhla soutěž, kde více než tisíc dětí plnilo kvízové otázky. Bylo milé osobně poblahopřát nejlepším řešitelům. A bylo o to víc milé, že to bylo osobně a ne online. Kéž by vyplnili přání, že právě oni jsou nositeli budoucí pomoci těm, kteří si nebezpečí související s internetovými službami neuvědomují. Internet a technologie obecně umí být dobrým sluhou, ale i zlým pánem. Nesmíme na to zapomínat od nejmladších generací až po ty nejstarší,“ uvedl Josef Kozel.

 

 

Zapojení Pardubického kraje do projektu umožňuje především žákům škol a pedagogům získat kvalitní vzdělávání v oblasti zvládání nástrah a hrozeb při práci s počítačem, tabletem i mobilním telefonem. Prostřednictvím e-learningových lekcí, kvízů a soutěží pro žáky všech věkových kategorií projekt nenásilnou formou připraví žáky na správné reakce na nebezpečné situace. Lekce lze dobře využít v hodinách práce s počítači i v tématech primární prevence v ostatních předmětech. Obsah lekcí je velmi dobře zpracován formou interaktivních metod a doplněn videozáznamy. V devíti připravených e-learningových  kurzech jsou zpracována aktuální témata typu sociální sítě, kyberšikana, sexting, stoolking a podobně.

 

 

V rámci projektu Kraje pro bezpečný internet proběhla od září 2020 do konce března 2021 online soutěž pro žáky ve dvou věkových kategoriích. Při správném zodpovězení dvaceti kvízových otázek z oblasti bezpečného chování na internetu byli všichni úspěšní soutěžící z jednotlivých kol zařazeni do losování o hodnotné ceny od společnosti Microsoft a Gordic. Po páté byl spuštěn i kvíz PLUS pro pokročilejší řešitele. Do soutěžního kvízu se zapojilo celkem 26 918 žáků.

 

 

Soutěžní kvíz vyzkoušelo nejvíce žáků z těchto škol Pardubického kraje:

 

Gymnázium Pardubice, Dašická

Gymnázium Ústí nad Orlicí

Gymnázium Pardubice, Mozartova

Základní škola Pardubice – Polabiny, Družstevní

EDUCA Pardubice – Střední škola s.r.o.

Základní škola Chrast

Gymnázium Lanškroun

Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová

Gymnázium Hlinsko

Základní škola Lanškroun, Dobrovského

Gymnázium, obchodní akademie a jazyková škola Svitavy

(DeP) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života

Ke 111. výročí existence

Ke 111. výročí existence

Speciální škola v Pardubicích dostala nový objekt integračního centra

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech