Dobrý sluha, zlý pán

Region - 21. 05. 2021
Dobrý sluha, zlý pán

 

PARDUBICE - Projekt Kraje pro bezpečný internet je realizován pod záštitou Asociace krajů ČR. V rámci svých aktivit také úzce spolupracuje s Policií ČR. Hlavním cílem projektu je zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence a pomoci. Žáci, kteří úspěšně vyřešili kvíz, mohli soutěžit o hodnotné ceny. Ve středu 19. května je těm, kteří uspěli, v sále Rady Pardubického kraje slavnostně předal radní pro školství Josef Kozel.

 

 

„Osvěta o prostředí internetu je a bude v budoucnu potřeba více a více. Jsem velmi rád, že Pardubický kraj toto téma již dlouhé roky nenechává plynout kolem sebe, ale aktivně zapojuje školství. I přes pandemii proběhla soutěž, kde více než tisíc dětí plnilo kvízové otázky. Bylo milé osobně poblahopřát nejlepším řešitelům. A bylo o to víc milé, že to bylo osobně a ne online. Kéž by vyplnili přání, že právě oni jsou nositeli budoucí pomoci těm, kteří si nebezpečí související s internetovými službami neuvědomují. Internet a technologie obecně umí být dobrým sluhou, ale i zlým pánem. Nesmíme na to zapomínat od nejmladších generací až po ty nejstarší,“ uvedl Josef Kozel.

 

 

Zapojení Pardubického kraje do projektu umožňuje především žákům škol a pedagogům získat kvalitní vzdělávání v oblasti zvládání nástrah a hrozeb při práci s počítačem, tabletem i mobilním telefonem. Prostřednictvím e-learningových lekcí, kvízů a soutěží pro žáky všech věkových kategorií projekt nenásilnou formou připraví žáky na správné reakce na nebezpečné situace. Lekce lze dobře využít v hodinách práce s počítači i v tématech primární prevence v ostatních předmětech. Obsah lekcí je velmi dobře zpracován formou interaktivních metod a doplněn videozáznamy. V devíti připravených e-learningových  kurzech jsou zpracována aktuální témata typu sociální sítě, kyberšikana, sexting, stoolking a podobně.

 

 

V rámci projektu Kraje pro bezpečný internet proběhla od září 2020 do konce března 2021 online soutěž pro žáky ve dvou věkových kategoriích. Při správném zodpovězení dvaceti kvízových otázek z oblasti bezpečného chování na internetu byli všichni úspěšní soutěžící z jednotlivých kol zařazeni do losování o hodnotné ceny od společnosti Microsoft a Gordic. Po páté byl spuštěn i kvíz PLUS pro pokročilejší řešitele. Do soutěžního kvízu se zapojilo celkem 26 918 žáků.

 

 

Soutěžní kvíz vyzkoušelo nejvíce žáků z těchto škol Pardubického kraje:

 

Gymnázium Pardubice, Dašická

Gymnázium Ústí nad Orlicí

Gymnázium Pardubice, Mozartova

Základní škola Pardubice – Polabiny, Družstevní

EDUCA Pardubice – Střední škola s.r.o.

Základní škola Chrast

Gymnázium Lanškroun

Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová

Gymnázium Hlinsko

Základní škola Lanškroun, Dobrovského

Gymnázium, obchodní akademie a jazyková škola Svitavy

(DeP) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek