Dobrovolníci v akci

Region - 26. 05. 2021
Dobrovolníci v akci

 

PARDUBICE - Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s dalšími neziskovými organizacemi připravila na letošní duben a květen u příležitosti oslav mezinárodního Dne Země kromě her a soutěžních aktivit s ekologickou tématikou také dobrovolnické akce. Do těch se v Pardubicích zapojilo přes padesát dobrovolníků!

 

 

V rámci programu Dne Země se mohly rodiny s dětmi mimo jiné vypravit na poznávací výpravu podél pravého břehu Chrudimky. Ta startovala z Nemošické stráně a procházela bývalým vojenským prostorem Červeňák, přes pardubické parky až do Polabin k památnému topolu. Dobrovolnické centrum KONEP proto přišlo s nápadem uspořádat velký úklid přírodní lokality Červeňák. Do toho se pustilo dohromady se spolky Pestré Polabí, Zelený dům Chrudim, Trash Hero Hradec Králové, Přírodní Park Červeňák a ČSOP Pardubice.

 

 

V sobotu 24. dubna tak při vyhlášené akci Ukliďme Česko – Ukliďme Červeňák přiložilo ruku k dílu více než čtyřicet dobrovolníků. Za příjemného jarního počasí se tu sešli lidé, jimž není lhostejný stav životního prostředí v jejich okolí. Na poměrně rozlehlém území se podařilo během pár hodin sesbírat několik tun odpadu a našly se i zajímavé kuriozity, například staré zavařeniny, zbytky televizorů, mobilů či DVD přehrávače. Díky všem zapojeným se ulevilo přírodě a místo se zvelebilo pro ty, kdo sem chodí na vycházky či sportovat. Usnadnily se tím rovněž další práce na podporu druhové rozmanitosti jako je sečení zdejších luk, výřezy náletů v bývalém sadu či obnově mokřadů, jež v této lokalitě provádí právě spolek Pestré Polabí.

 

 

Další dobrovolníci pak v průběhu května významně pomohli spolku Šumák, který se v Pardubicích věnuje ekologické výchově a osvětě v oblasti soužití lidí a zvířat a provozuje areál Pohádkové zahrady v sousedství Červeňáku. Zde mají svůj domov týraná a opuštěná zvířata zachráněná z nevyhovujících podmínek velkochovů, malochovů či jatek. Těm dobrovolníci na jaro krásně zvelebili jejich příbytky. Natíraly se ohrady, altány, dřevěné domečky, spravovaly se klece a voliéry. Novými barvami na ohradách a obydlích teď září i ručně malované obrázky. Jednou ze dvou dobrovolnických skupin byl také tým zaměstnanců pardubické pobočky společnosti Foxconn Česká republika. „Jsme moc rádi, že jsme mohli pomoci zvelebit prostředí pro zvířátka a malým i velkým návštěvníkům zpříjemnit jejich pobyt v Pohádkové zahradě,“ hodnotí akci dobrovolnice Radka Svobodová, která mimo jiné ve Foxconnu zastřešuje firemní politiku dobrovolnictví.

 

 

„Jaro nám konečně přináší dlouho očekávané zlepšování epidemické situace a tím i postupné uvolňování zavedených opatření. Díky tomu se opět otevírají možnosti pro zapojení dobrovolníků do pomoci s organizací různých venkovních akcí. Velice si vážím toho, že dobrovolníci během pandemie neztratili chuť do práce a jsou stále ochotni věnovat svůj čas a energii smysluplným a veřejně prospěšným aktivitám v kraji,“ oceňuje Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor. (LK) Foto: KONEP

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek