Na nebi i na zemi

Region - 28. 05. 2021
Na nebi i na zemi

 

PARDUBICE - V letošním roce je to již třicet let od první Aviatické pouti. Tehdy, v roce 1991 se zrodila tradice, která je již neodmyslitelnou součástí života ve městě. Z původní akce, která připomínala osmdesáté výročí přeletu Ing. Jana Kašpara z Pardubic do Prahy v roce 1911, se stala dnes už letecká show evropského významu. Události v minulém roce neumožnily uspořádat jubilejní třicátý ročník Aviatické pouti a bohužel aktuální hygienická opatření neumožňují pořádání takto velké akce pro veřejnost ani letos. Proto se organizátorům za pomoci statutárního města Pardubice, Pardubického kraje, řadě partnerů, České televize a všech, kterým není důstojné připomenutí Pardubic, jako kolébky českého letectví, lhostejné, podařilo připravit několik aktivit, jejichž vyvrcholením je zcela nový formát letecké show, odvysílané přímým přenosem v sobotu 29. května od 14 hodin na programu ČT24.

 

 

Začátkem května byl odstartován projekt Májové letecké Pardubice. V rámci něj jsou ve městě umístěné panelové výstavy z historie Aviatické pouti, web výstava a také internetová soutěž. V pátek 28. května se uskuteční od 11 do 18 hodin v Pardubicích u sochy Ing. Jana Kašpara akce My nezapomínáme. Na místě bude vystavena precizní maketa legendárního stíhacího letounu Supermarine Spitfire v měřítku 1:1. V každou celou hodinu proběhne u makety odborný výklad členů Czech Spitfire clubu v dobových uniformách k letounu a řada dalších zajímavostí spojených činností našich vojáků působících v RAF. V pátek, v odpoledních hodinách, dojde také k tradičnímu položení květin u pomníku prvního českého letce na náměstí Dukelských hrdinů a na třídě Míru.

 

 

„Vyvrcholením letošního ročníku bude Televizní Aviatická pouť v podobě stominutového přímého televizního přenosu z pardubického letiště. Vedle letových ukázek bude program zpestřený i o pohledy do zákulisí akce, do historie Aviatických poutí, či rozhovory s piloty. Přímý přenos budou moci v sobotu 29. května od 14 hodin sledovat diváci u obrazovek na ČT24. Vedle toho se nám podařilo zorganizovat i vysílání na velkoplošné obrazovce umístěné na třídě Míru u pomníku Ing. Jana Kašpara,“ říká k Televizní Aviatické pouti předseda sdružení Ladislav Minařík.

 

 

Letový program z pardubického nebe je složen tak, aby byl co nejatraktivnější pro samotný televizní program. V něm se představí řada domácích pravidelných účastníků. Nebude pochopitelně chybět armáda ČR s tradičním zahajovacím průletem dvojice letadel JAS-39 Gripen s velice dynamickou ukázkou útoku na letiště dvojicí letadel L-159 Alca. Pokud počasí dovolí, diváci nepřijdou ani o start repliky letounu Blériot. Svou techniku a pilotní umění předvedou zástupci Centra leteckého výcviku Pardubice, kteří odprezentují moderní vrtulník Enstrom 480B-G i historický stroj Mi-2. Z letadel to pak bude proudový L-39 Albatros a historický vrtulový stroj C-11. Netradičně se na cvičném vrtulovém letadle Z-142C-AF představí Martin Šonka, který pak vystoupí ještě jednou se svým akrobatickým speciálem Extra 300S. Vrcholnou akrobacii předvede i další známý letecký akrobat Petr Kopfstein. Miroslav Červenka se představí divákům na dvouplošném Jungmannu a rozhodně nebude chybět česká světová skupina Flying Bulls Aerobatics Team.

 

 

V programu letošní Televizní Aviatické pouti se objeví scéna představující ukázku soubojů z období první světové války. Do vystoupení se zapojí letadla z Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a premiérově i UL Nieuport 11 z Letky Aviatické pouti.

 

 

Program je tedy připraven a v sobotu 29. května od 14 hodin na programu ČT24 ho mohou společně se všemi piloty prožít u televizních obrazovek všichni příznivci letectví a Aviatické pouti. (zr) Foto: AP

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek