Na nebi i na zemi

Region - 28. 05. 2021
Na nebi i na zemi

 

PARDUBICE - V letošním roce je to již třicet let od první Aviatické pouti. Tehdy, v roce 1991 se zrodila tradice, která je již neodmyslitelnou součástí života ve městě. Z původní akce, která připomínala osmdesáté výročí přeletu Ing. Jana Kašpara z Pardubic do Prahy v roce 1911, se stala dnes už letecká show evropského významu. Události v minulém roce neumožnily uspořádat jubilejní třicátý ročník Aviatické pouti a bohužel aktuální hygienická opatření neumožňují pořádání takto velké akce pro veřejnost ani letos. Proto se organizátorům za pomoci statutárního města Pardubice, Pardubického kraje, řadě partnerů, České televize a všech, kterým není důstojné připomenutí Pardubic, jako kolébky českého letectví, lhostejné, podařilo připravit několik aktivit, jejichž vyvrcholením je zcela nový formát letecké show, odvysílané přímým přenosem v sobotu 29. května od 14 hodin na programu ČT24.

 

 

Začátkem května byl odstartován projekt Májové letecké Pardubice. V rámci něj jsou ve městě umístěné panelové výstavy z historie Aviatické pouti, web výstava a také internetová soutěž. V pátek 28. května se uskuteční od 11 do 18 hodin v Pardubicích u sochy Ing. Jana Kašpara akce My nezapomínáme. Na místě bude vystavena precizní maketa legendárního stíhacího letounu Supermarine Spitfire v měřítku 1:1. V každou celou hodinu proběhne u makety odborný výklad členů Czech Spitfire clubu v dobových uniformách k letounu a řada dalších zajímavostí spojených činností našich vojáků působících v RAF. V pátek, v odpoledních hodinách, dojde také k tradičnímu položení květin u pomníku prvního českého letce na náměstí Dukelských hrdinů a na třídě Míru.

 

 

„Vyvrcholením letošního ročníku bude Televizní Aviatická pouť v podobě stominutového přímého televizního přenosu z pardubického letiště. Vedle letových ukázek bude program zpestřený i o pohledy do zákulisí akce, do historie Aviatických poutí, či rozhovory s piloty. Přímý přenos budou moci v sobotu 29. května od 14 hodin sledovat diváci u obrazovek na ČT24. Vedle toho se nám podařilo zorganizovat i vysílání na velkoplošné obrazovce umístěné na třídě Míru u pomníku Ing. Jana Kašpara,“ říká k Televizní Aviatické pouti předseda sdružení Ladislav Minařík.

 

 

Letový program z pardubického nebe je složen tak, aby byl co nejatraktivnější pro samotný televizní program. V něm se představí řada domácích pravidelných účastníků. Nebude pochopitelně chybět armáda ČR s tradičním zahajovacím průletem dvojice letadel JAS-39 Gripen s velice dynamickou ukázkou útoku na letiště dvojicí letadel L-159 Alca. Pokud počasí dovolí, diváci nepřijdou ani o start repliky letounu Blériot. Svou techniku a pilotní umění předvedou zástupci Centra leteckého výcviku Pardubice, kteří odprezentují moderní vrtulník Enstrom 480B-G i historický stroj Mi-2. Z letadel to pak bude proudový L-39 Albatros a historický vrtulový stroj C-11. Netradičně se na cvičném vrtulovém letadle Z-142C-AF představí Martin Šonka, který pak vystoupí ještě jednou se svým akrobatickým speciálem Extra 300S. Vrcholnou akrobacii předvede i další známý letecký akrobat Petr Kopfstein. Miroslav Červenka se představí divákům na dvouplošném Jungmannu a rozhodně nebude chybět česká světová skupina Flying Bulls Aerobatics Team.

 

 

V programu letošní Televizní Aviatické pouti se objeví scéna představující ukázku soubojů z období první světové války. Do vystoupení se zapojí letadla z Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a premiérově i UL Nieuport 11 z Letky Aviatické pouti.

 

 

Program je tedy připraven a v sobotu 29. května od 14 hodin na programu ČT24 ho mohou společně se všemi piloty prožít u televizních obrazovek všichni příznivci letectví a Aviatické pouti. (zr) Foto: AP

 

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno