Úspěch Vojty Tefra

Region - 31. 05. 2021
Úspěch Vojty Tefra

 

PARDUBICE - Čtrnáctý ročník regionálního kola soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR, které pořádá Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích (SPŠCH), zná svého vítěze. Titul nejlepšího mladého chemika získal Vojtěch Tefr z pardubické ZŠ Polabiny 3.

 

 

Soutěž probíhala od září loňského roku a skládala se z tříkolového testování teoretických znalostí. První kolo se uskutečnilo prezenčně přímo na základních školách, krajská kola a regionální finále musely být realizovány distančně formou on-line testu. Celkem se klání zúčastnilo více než 3 000 žáků devátých tříd ze 108 základních škol pěti krajů: Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Středočeského a Kraje Vysočina.

 

 

 „Letošní účast byla poznamenána komplikacemi s pandemií, zájem o soutěž ale přesto zůstal vysoký. Potvrzuje to fakt, že chemie se těší u mladých stále rostoucí oblibě a stává se i vyhledávaným studijním oborem,“ uvedl ředitel pořádající SPŠCH Pardubice Jan Ptáček.

 

 

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se bohužel nemohlo uskutečnit ve společenské podobě, a tak předání cen proběhlo individuálně v prostorách agentury Czech marketing, která klání organizačně zajišťuje. Oceněni byli soutěžící ve čtyřech kategoriích.

 

 

V nejprestižnější kategorii jednotlivců zvítězil Vojtěch Tefr z pardubické ZŠ Polabiny 3, který si jako výhru odnesl tablet a řadu dalších cen. „Finálový on-line test jsem vyplnil rychle a skoro bezchybně, takže lepší umístění jsem očekával. Přesto mě vítězství překvapilo, na první místo jsem nepomýšlel. Velkou radost mi udělal tablet, který využiju v soukromí i při dalším studiu. Kromě chemie mě baví i matematika a geometrie a jednomu z těchto oborů bych se jednou rád věnoval,“ prozradil nejlepší mladý chemik. Na druhé příčce se umístila Natálie Neumeisterová z Masarykovy ZŠ Polička, která získala chytrý telefon od společnosti Glenmark Pharmaceuticals Vysoké Mýto. Třetí místo obsadil Jan Wawrzyczek ze ZŠ Červená Voda a odměnou mu byl interaktivní robot Ozobot. Oceněno bylo všech 30 finalistů. Šest nejúspěšnějších žáků postoupilo do celostátního finále, které se uskuteční distančně formou on-line testu 15. června 2021.

 

 

Soutěže projektů se zúčastnilo osm týmů základních škol, které se pokusily nápaditě zpracovat letošní téma „Chemický průmysl a jeho výrobky“. Soutěžní týmy natočily krátká videa o své práci, jejich kvalitu pak posuzovala odborná porota pedagogů SPŠCH. Prvenství vybojovala ZŠ Štefcova Hradec Králové s projektem nazvaným Máslo. Vítězný film obsahoval řadu poutavých experimentů i úspěšný pokus o výrobu másla tradičním způsobem. „Téma si vymysleli žáci sami a pracovali na něm s velkým zaujetím. Nejvíc je bavila ochutnávka vlastnoručně vyrobeného másla. Mrzí nás, že jsme nemohli navštívit soukromou farmu, kde jsme měli domluveno i podojení živé krávy, což by byl pro žáky velký zážitek,“ uvedla Sylva Balcarová, jejíž tým si jako hlavní cenu odnesl přenosnou laboratoř od firmy Lach-Ner. Druhé místo obsadila ZŠ Dašice a získala sadu laboratorního vybavení od společnosti Kavalierglass. Třetí skončili žáci ZŠ Hálkova Humpolec, kteří vyhráli automatickou pipetu a sadu plastových pipet od společnosti Eppendorf. Hodnotné ceny si odnesly všechny zúčastněné týmy.

 

 

V soutěži o nejlepšího učitele zvítězila Eva Spilková ze ZŠ Masarykova Polička, která získala poukaz odborového svazu Synthesia na víkendový pobyt v rekreačním středisku Seč a řadu dalších cen. Druhé místo obsadila Monika Hrabánková z pardubické ZŠ Polabiny 3 a třetí pozici vybojoval František Fojtík ze ZŠ Červená Voda. Oba pedagogové si odnesli dárkové balíčky od partnerů soutěže včetně vstupenek na představení Východočeského divadla na Kunětické hoře. Oceněni byli i učitelé, kteří se umístili na čtvrtém a pátém místě.

 

 

Soutěž o nejlepší školu přinesla stejné výsledky jako kategorie učitelů. Nejúspěšnější školou se stala ZŠ Masarykova Polička, po níž následovala pardubická ZŠ Polabiny 3 a ZŠ Červená Voda.

 

 

„Letošní ročník Mladého chemika se musel vypořádat s velice nepříznivou a proměnlivou epidemickou situací. Naštěstí jsme stihli včas zareagovat a soutěž se nám podařilo v plném rozsahu realizovat. Mladý chemik tak opět splnil své poslání a představil nastupující generaci chemii jako velmi přitažlivý a perspektivní obor, který má smysl studovat, protože nabízí vynikající možnosti pracovního uplatnění. Rádi bychom proto poděkovali všem učitelům a žákům, kteří se v takto složité době do soutěže zapojili, a také agentuře Czech marketing, pod jejímž vedením jsme regionální kola úspěšně dovedli až do cíle. Největší poděkování patří ale partnerům soutěže, kteří nás neopustili ani v nepřejících časech a umožnili nám zachovat kontinuitu největšího a nejoblíbenější projektu svého druhu. Věřím, že v rámci příštího ročníku soutěže se již budeme moci všichni potkat při slavnostním vyhlášení výsledků, které mívá charakter společenské události,“ uzavřel ředitel SPŠCH Jan Ptáček. (zr) Foto: ARCHIV REDAKCE

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek