Semínský zámeček ožívá

Region - 09. 06. 2021
Semínský zámeček ožívá

 

SEMÍN – Dvě zajímavé expozice si mohli prohlédnout účastníci dnešního slavnostního znovuotevření zámečku, v němž se narodil architekt Josef Gočár a který prochází postupnou náročnou rekonstrukcí, na jejímž konci bude další atraktivní bod na turistické a společenské mapě pardubického regionu.

 

 

Již nyní však stojí objekt s číslem popisným 1 za návštěvu. Respektive od posledního červnového víkendu, kdy bude zpřístupněn veřejnosti. Nejprve, v sobotu 26. června, se sem mohou přijít podívat občané obce, a následně kterýkoli zájemce. Na všechny čeká výstava předindustriálního sladovnictví se spoustou pozoruhodných exponátů (v zámečku byl umístěn v letech 1691-1926 pivovar a právě synem jednoho ze zdejších sládků byl slavný český architekt), druhá expozice nese název Historie a osobnosti obce Semín. Otevřeno bude o prázdninách každý den, páteční a sobotní večery v areálu navíc zpříjemní promítání v Gočárově letním kině.

 

 

Historii semínského zámečku, který stojí na místě tvrze založené Vilémem z Pernštejna, připomněl dnes náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Význam obce pak zdůraznili starosta Jaroslav Trubač a řada dalších hostů slavnostního setkání. Se Semínem je spjato nejen jméno Josefa Gočára, ale například i Josefa Krejčíka, podkoního prezidenta Masaryka, či slavného archeologa Vincence Častoslava Chvojky. Vzpomenuto bylo i působení posledního semínského sládka Jindřicha Dvořáka, jehož vnuk Jiří Dvořák promlouvá k návštěvníkům sladovnické expozice ze zajímavého videozáznamu.

 

 

„Do budoucna počítáme v patře zámečku s vybudováním velké gočárovské expozice s kongresovým centrem a dalším lákadlem pro návštěvníky budou i semínské přesypy, které navážou na přírodní lokalitu v blízkosti areálu,“ uvedl Leoš Kvapil ze společnosti Zámecký pivovar Semín, která objekt v dezolátním stavu před časem zakoupila a snaží se mu vdechnout nový život. Z turistického hlediska představují výhodu sousedství s novou památkou UNESCO, jíž je krajina kolem kladrubského hřebčína, a plánované ubytovací kapacity v domě naproti zámečku. A že Semín bude výchozím punktem připravované Gočárovy stezky, jež propojí architektovo rodiště s Lázněmi Bohdaneč a Hradcem Králové, tedy s místy, kde zanechal své zajímavé stavby, je nabíledni.  (ro) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ                

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek