Semínský zámeček ožívá

Region - 09. 06. 2021
Semínský zámeček ožívá

 

SEMÍN – Dvě zajímavé expozice si mohli prohlédnout účastníci dnešního slavnostního znovuotevření zámečku, v němž se narodil architekt Josef Gočár a který prochází postupnou náročnou rekonstrukcí, na jejímž konci bude další atraktivní bod na turistické a společenské mapě pardubického regionu.

 

 

Již nyní však stojí objekt s číslem popisným 1 za návštěvu. Respektive od posledního červnového víkendu, kdy bude zpřístupněn veřejnosti. Nejprve, v sobotu 26. června, se sem mohou přijít podívat občané obce, a následně kterýkoli zájemce. Na všechny čeká výstava předindustriálního sladovnictví se spoustou pozoruhodných exponátů (v zámečku byl umístěn v letech 1691-1926 pivovar a právě synem jednoho ze zdejších sládků byl slavný český architekt), druhá expozice nese název Historie a osobnosti obce Semín. Otevřeno bude o prázdninách každý den, páteční a sobotní večery v areálu navíc zpříjemní promítání v Gočárově letním kině.

 

 

Historii semínského zámečku, který stojí na místě tvrze založené Vilémem z Pernštejna, připomněl dnes náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Význam obce pak zdůraznili starosta Jaroslav Trubač a řada dalších hostů slavnostního setkání. Se Semínem je spjato nejen jméno Josefa Gočára, ale například i Josefa Krejčíka, podkoního prezidenta Masaryka, či slavného archeologa Vincence Častoslava Chvojky. Vzpomenuto bylo i působení posledního semínského sládka Jindřicha Dvořáka, jehož vnuk Jiří Dvořák promlouvá k návštěvníkům sladovnické expozice ze zajímavého videozáznamu.

 

 

„Do budoucna počítáme v patře zámečku s vybudováním velké gočárovské expozice s kongresovým centrem a dalším lákadlem pro návštěvníky budou i semínské přesypy, které navážou na přírodní lokalitu v blízkosti areálu,“ uvedl Leoš Kvapil ze společnosti Zámecký pivovar Semín, která objekt v dezolátním stavu před časem zakoupila a snaží se mu vdechnout nový život. Z turistického hlediska představují výhodu sousedství s novou památkou UNESCO, jíž je krajina kolem kladrubského hřebčína, a plánované ubytovací kapacity v domě naproti zámečku. A že Semín bude výchozím punktem připravované Gočárovy stezky, jež propojí architektovo rodiště s Lázněmi Bohdaneč a Hradcem Králové, tedy s místy, kde zanechal své zajímavé stavby, je nabíledni.  (ro) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ                

 

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života