V Holicích hořela drůbežárna

region - 11. 06. 2021
V Holicích hořela drůbežárna

HOLICE – Ve čtvrtek večer, zřejmě technickou závadou na instalaci, začala hořet drůbežárna ve Starých Holicích. V ohrožení bylo zhruba osm tisíc kuřat, která bylo potřeba zachránit. „Pro jejich ochranu byl do haly vháněn čerstvý vzduch pomocí přetlakové ventilace a tím se část kuřat zachránila. Skrytá ohniska mezi stropem a střešní konstrukcí byla postupně odhalována pomocí termokamery a postupně hašena. Zřízena musela být kyvadlová doprava vody na místo požáru,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

 


Hned po příjezdu prvních jednotek na místo byla téměř celá střecha, o délce asi 80 metrů, v plamenech, následně se v jednom místě začala bortit. „Zakázal jsem vstup do objektu, provedli jsme několik proluk do střech, aby se požár nešířil dále. Povolaný statik nám zakázal vstoupit dovnitř objektu a zakázal i vstup na střechu. Zásah jsem tedy vedl pouze zvenku,“ přibllížil těžké chvíle u zásahu jeho velitel František Markl s tím, že po celou dobu museli hasiči používat dýchací přístroje.

 


Hala hořela prakticky celou noc, když se nad ránem zřítil téměř celý strop objektu. „Statik až s denním světlem rozhodl, že hasiči se mohou maximálně pohybovat v hale do vzdálenosti 15 metrů od vchodu. Hasiči tak mohli začít vyklízet halu s kuřaty po páté hodině ranní. Vytvořen byl lidský řetěz a kuřata byla postupně umísťována do druhé haly. Práce musely být přerušeny z důvodu náhlého pohybu střechy. Hasiči objekt stabilizovali a kuřata se podařilo vyklidit ze dvou kójí,“ dodala Horáková.

 

Po celé dnešní dopoledne pak na místě požáru pracovali vyšetřovatelé, kteří zjišťovali příčinu. „Za vznikem požáru bude pravděpodobně ventilátor, kterým se žene vzduch do haly. Zřejmě se mu zadřelo ložisko. Požár se šířil mezi sendvičovými stěnami směrem ke stropu. Plameny se následně rozšířily i na střechu. Škoda bude s největší pravděpodobností vyčíslena na 10 milionů korun,“ dodala mluvčí krajských hasičů. (vh, saf) (na snímku likvidace požáru drůbežárny ve Starých Holicích. Foto: HZS Pardubického kraje)

Mohlo by vás zajímat:

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty

V Kladrubech s mezinárodní účastí

V Kladrubech s mezinárodní účastí

Jedni z nejlepších vozatajů světa zavítali na Rudolfův pohár 2024

Snaží se nalézt dohodu

Snaží se nalézt dohodu

Společné komuniké Pardubického kraje, Nemocnic Pardubického kraje a Lékařského odborového klubu

Zvána je i široká veřejnost

Zvána je i široká veřejnost

Na Univerzitě Pardubice vystoupí světová špička ve 3D designu

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Chytré hodinky zalarmovaly hasiče

Ti nezaváhali a okamžitě se pustili do záchrany lidského života