Soutěžili online

Region - 16. 06. 2021
Soutěžili online

 

PARDUBICE - Žákovským mistrem republiky v chemii je Jan Najbert ze Základní školy Slovanské náměstí v Brně. Zvítězil v konkurenci až 10 tisíc žáků osmých a devátých tříd. Do celostátního finále 9. ročníku soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR, jejímž organizátorem je Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice, se letos zapojilo 398 škol.

 

 

Národní finále největší chemické soutěže proběhlo distančně formou on-line testu. O co nejlepší výsledek se v časovém limitu 90 minut pokusilo 38 nejúspěšnějších žáků, kteří postoupili z krajských kol. Otázky ze základních i pokročilých znalostí chemie, a také z teoretické podoby laboratorní úlohy, sestavil tým pedagogů Fakulty chemicko-technologické. Soutěž mohli zájemci sledovat na kanálu YouTube.

 

 

„Všichni finalisté dnes prokázali vynikající znalosti a my je právem považujeme za své budoucí kolegy. Věřím, že mnozí z nich se k nám po maturitě vrátí a rozvinou svůj talent v učebnách a laboratořích naší fakulty, která jim nabízí vynikající podmínky pro další odborný růst,“ uvedl Petr Kalenda, děkan Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

 

 

Vítěz získal kromě diplomu a poháru dárkový poukaz a příslib přiznání stipendia v prvním akademickém roce, pokud se rozhodne pro studium na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Nabídku stipendia od fakulty získali i další čtyři nejlepší žáci z tohoto ročníku soutěže.

Na druhém místě letos skončil Marek Kroviář ze ZŠ Vratimov a třetí místo obsadila Kateřina Amálie Rumpíková ze ZŠ Luhačovice.

 

 

Uznání se ale dočkala také pedagožka vítěze letošního ročníku Hana Hamplová a další pedagogové úspěšných chemiků, kteří obdrželi od děkana Kalendy Pamětní medaili Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice za zvyšování zájmu žáků o studium chemie. V rámci slavnostního vyhlášení výsledků vedení fakulty ocenilo osobnost, která se výrazným způsobem zasloužila o popularizaci soutěže i oboru. Stříbrnou medaili Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice za zásluhy v oblasti propagace a popularizace chemie dostal Jan Kvarda, projektový manažer Svazu chemického průmyslu ČR.

 

 

Soutěž je největším a nejpopulárnějším chemickým kláním žáků osmých a devátých tříd základních škol. Regionální kola soutěže začala loni v září v jedenácti pořadatelských centrech – středních odborných školách. O počtu postupujících do celostátního finále rozhodla míra účasti v krajských kolech. (MaM) Foto: L.ŠŤASTNÝ

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek