Na zámku nuda nebude

Region - 17. 06. 2021
Na zámku nuda nebude

 

PARDUBICE - Léto nabité akcemi čeká návštěvníky zámku. Těšit se mohou na hudební hvězdy, koncerty v zámecké kapli, divadelní festival Pernštejnlove, střílení u pernštejnských kanonů nebo připomínku 100 let od příletů francouzských větroplavců.

 

 

„Máme radost, že renesanční pardubický zámek bude hostit hvězdy současné české festivalové scény – Annu K., Davida Kollera, Pokáče, Báru Polákovou nebo Viktora Dyka. Zopakujeme i velmi úspěšný San Piego fest, který pořádáme společně s kapelou Vypsaná fixa. Je to další dílek do skládačky naší letní dramaturgie – v ní mají pevné místo koncerty vážné hudby v zámecké kapli nebo už 6. ročník divadelního festivalu Pernštejnlove,“ vyjmenovává z programu Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea, které areál zámku spravuje.

 

 

Komorní koncerty v kapli zahájí 23. června trio Le Portrait – housle, klavír a flétna v podání Zdenky Vránové, Evy Kulichové a Vojtěcha Línka. „Pernštejnskou kapli rozezní tóny Bacha, Vivaldiho nebo Telemana. Počet míst je vzhledem ke kapacitě omezen,“ upozorňuje Libánek.

 

 

V rámci oslav 500 let renesance ve východních Čechách připravuje Východočeské muzeum rozšířený program oblíbeného střílení u pernštejnských kanonů. „S výročími se v srpnu skoro roztrhl pytel. Sto let od neobyčejného přistání francouzských větroplavců si – pokud povětrnostní podmínky dovolí – připomeneme 17. srpna,“ upozorňuje ředitel.

 

 

Na 14. srpna pak muzeum plánuje speciální prohlídky krytu civilní obrany v zámeckých valech. „Od otevření zámeckého krytu civilní obrany pro širokou veřejnost uplyne deset let. Spojili jsme se proto Military klubem Ostřešany, který spravuje a opravuje pozorovatelnu civilní obrany na úpatí mikulovického kopce a připravili speciální prohlídky,“ uzavírá ředitel.

 

 

Po celé léto se konají rozmanité prohlídky uvnitř i vně zámeckého areálu – Po stopách Pernštejnů v Pardubicích, Superhrdinové aneb legendy a pověsti v Pardubicích, rodinná prohlídka Tajný kryt, Moderní architektura v Pardubicích či komentované prohlídky výstav Pernštejnské ženy a Evropa a Život ve věčné tmě. Termíny a rezervační formulář jsou k dispozici na www.vcm.cz, kde najdete i podrobný přehled všech plánovaných akcí. (skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek