Ocenění šikovným

Region - 23. 06. 2021
Ocenění šikovným

 

PARDUBICKO - Pardubický kraj i v letošním roce rozšiřuje krajský seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury a nositelů tradic lidových řemesel. Letos nebyl nominován žádný udržovaný zvyk, však také pandemie veškeré dění v městech a obcích zastavila. Radní ale schválili dva nové Nositele tradic lidových řemesel.

 

 

„Jsou to řezbář Štefan Hrudka z Mladkova – Vlčkovic a známý pardubický perníkář Pavel Janoš,“ prozradil náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek. „Spolu s odborníky v oblasti lidové kultury chceme tak vyjádřit veřejné uznání těm, kdo se snaží udržet znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních rukodělných technologií, účinně a kvalifikovaně je prezentovat a případně je předat dalším generacím,“ dodal o smyslu ocenění Línek.

 

 

Štefan Hrudka se většinu svého života věnuje řezbářství. Ve své zálibě se zdokonalil natolik, že kromě řezbářství provádí i restaurátorské práce. Jeho specializací se staly opravy tzv. králických betlémů, které nakonec ovlivnily i jeho vlastní tvorbu v oblasti betlémářství. Své zkušenosti předává zájemcům o tuto oblast přímo ve své dílně nebo prostřednictvím workshopů. Také vymyslel a realizoval tzv. Řezbářskou školičku, díky níž mohou zájemci proniknout do tajů betlémářství. Komise oceňuje přístup pana Hrudky v oblasti restaurování a jeho dovednost i znalosti v širokém spektru tzv. řezbářství.

 

 

Pavel Janoš pokračuje v rodinné tradici, je již třetí generací věnující se cukrářství a perníkářství. Vyrábí perníky podle rodinného receptu, který vznikl před sto lety. Členové komise oceňují dodržování tradičních výrobních postupů – především odležení těsta, často i několik let. Pan Janoš si zakládá i na způsobu malování motivů na některé druhy perníků. Tuto dovednost převzal od svého otce a dále ji rozvedl. Rovněž vyrábí speciální druhy perníku, které vymyslel – například Perníkové janošky. Zároveň připravuje tradiční druhy, jako jsou figurální motivy, srdce nebo perník na strouhání.

 

 

Komise v jeho případě ocenila pokračování rodinné tradice a především dodržení postupů původních mistrů celetníků nebo cáletníků při přípravě těsta (dlouhé odležení), které se blíží výrobě perníku tlačeného do forem. V tomto směru se výrobky z dílny Pavla Janoše významně odlišují od produkce ostatních perníkářů a také od rozšířené tzv. domácké výroby vykrajovaných perníčků. (zun) Foto: Pk (Na snímku Pavel Janoš)

 

Mohlo by vás zajímat:

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Majestátnímu dravci ruch nevadí

Vysoký komín opatovické elektrárny se sokolům zalíbil

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Otevření obchvatu Dašic se blíží

Stavba uleví městu. Archeologický výzkum přišel na 85 milionů

Svatojakubské pozvání

Svatojakubské pozvání

Nadcházející víkend nabízí několik příležitostí k cestě, kultuře i duchovnímu usebrání

Konstrukci montovali Švédové

Konstrukci montovali Švédové

Jízdárna v Kladrubech nad Labem roste jako z vody

Více energie ze slunce

Více energie ze slunce

Pardubický kraj pokračuje v budování fotovoltaických elektráren na svých objektech

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Nezaměstnanost v červnu: 2,8 %

Počet rekvalifikací a kurzů vzrostl meziročně na téměř dvojnásobek