Ocenění šikovným

Region - 23. 06. 2021
Ocenění šikovným

 

PARDUBICKO - Pardubický kraj i v letošním roce rozšiřuje krajský seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury a nositelů tradic lidových řemesel. Letos nebyl nominován žádný udržovaný zvyk, však také pandemie veškeré dění v městech a obcích zastavila. Radní ale schválili dva nové Nositele tradic lidových řemesel.

 

 

„Jsou to řezbář Štefan Hrudka z Mladkova – Vlčkovic a známý pardubický perníkář Pavel Janoš,“ prozradil náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek. „Spolu s odborníky v oblasti lidové kultury chceme tak vyjádřit veřejné uznání těm, kdo se snaží udržet znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních rukodělných technologií, účinně a kvalifikovaně je prezentovat a případně je předat dalším generacím,“ dodal o smyslu ocenění Línek.

 

 

Štefan Hrudka se většinu svého života věnuje řezbářství. Ve své zálibě se zdokonalil natolik, že kromě řezbářství provádí i restaurátorské práce. Jeho specializací se staly opravy tzv. králických betlémů, které nakonec ovlivnily i jeho vlastní tvorbu v oblasti betlémářství. Své zkušenosti předává zájemcům o tuto oblast přímo ve své dílně nebo prostřednictvím workshopů. Také vymyslel a realizoval tzv. Řezbářskou školičku, díky níž mohou zájemci proniknout do tajů betlémářství. Komise oceňuje přístup pana Hrudky v oblasti restaurování a jeho dovednost i znalosti v širokém spektru tzv. řezbářství.

 

 

Pavel Janoš pokračuje v rodinné tradici, je již třetí generací věnující se cukrářství a perníkářství. Vyrábí perníky podle rodinného receptu, který vznikl před sto lety. Členové komise oceňují dodržování tradičních výrobních postupů – především odležení těsta, často i několik let. Pan Janoš si zakládá i na způsobu malování motivů na některé druhy perníků. Tuto dovednost převzal od svého otce a dále ji rozvedl. Rovněž vyrábí speciální druhy perníku, které vymyslel – například Perníkové janošky. Zároveň připravuje tradiční druhy, jako jsou figurální motivy, srdce nebo perník na strouhání.

 

 

Komise v jeho případě ocenila pokračování rodinné tradice a především dodržení postupů původních mistrů celetníků nebo cáletníků při přípravě těsta (dlouhé odležení), které se blíží výrobě perníku tlačeného do forem. V tomto směru se výrobky z dílny Pavla Janoše významně odlišují od produkce ostatních perníkářů a také od rozšířené tzv. domácké výroby vykrajovaných perníčků. (zun) Foto: Pk (Na snímku Pavel Janoš)

 

Mohlo by vás zajímat:

Salesiáni se věnují mládeži

Salesiáni se věnují mládeži

V Pardubicích opravili svůj původní dům

Socha, nebo lavička?

Socha, nebo lavička?

Chrudimské sídliště získalo originální kusy mobiliáře

Logistici patří do Pardubic

Logistici patří do Pardubic

Starají se o přepravy, opravy, odsuny i prázdné žaludky

Den pěnivého moku

Den pěnivého moku

Festival piva na zámku zve na lokální výrobce i středoevropskou raritu

Burza filantropie překonala rekordy

Burza filantropie překonala rekordy

Neziskovky z Pardubicka získaly 912 tisíc korun

Den pro budoucnost oboru

Den pro budoucnost oboru

Na Univerzitě Pardubice se bude soutěžit o titul krále chemiků