Předmětem jednání kůrovec

Region - 24. 06. 2021
Předmětem jednání kůrovec

 

PARDUBICKO - V minulých dnech zasedal kalamitní kůrovcový štáb Pardubického kraje. Jeho členové hodnotili aktuální vývoj situace. Chladnější a na srážky bohatší květen sice pomohl, ale rozhodně nelze hovořit o tom, že naše lesy mají vyhráno.

 

 

„V současné době máme velké ohnisko na Nasavrcku. Tady kůrovec zasáhl porosty skutečně masivním způsobem. Bohužel někteří vlastníci zde zareagovali pozdě. Dále pak jsou také ve východní a jihovýchodní části kraje lokality, kde kůrovec nabírá na síle,“ konstatoval po jednání štábu radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.

 

 

Vývoj počasí především letos v květnu byl z hlediska tlumení kůrovcové kalamity sice příznivý, ale členové štábu se shodli na tom, že teprve další týdny rozhodnou. „Jasněji budeme mít ve druhé polovině září. Naše lesy zdaleka nemají vyhráno a vlastníci by měli porosty důsledně monitorovat a v případě výskytu brouka reagovat rychle. Chtěl bych všechny o takový odpovědný přístup požádat, protože to je jediná šance a možnost, jak šíření kůrovce čelit,“ zdůraznil radní Krčil. 

 

 

Pro vlastníky lesů do 50 hektarů má Pardubický kraj připravený dotační titul na podporu těžby napadaného dřeva, který mohou i letos využít. První prostředky již byly vyplaceny. Žádosti lze podávat až do konce září. Více informací získají zájemci o podporu na odboru životního prostředí Pardubického kraje. (DeP) Foto: EKOLIST.CZ

 

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno