Solidarita je samozřejmostí

Region - 25. 06. 2021
Solidarita je samozřejmostí

 

PARDUBICKO - Pardubický kraj je připraven pomoci obcím Jihomoravského kraje s bezprostředním odstraňováním škod po čtvrtečním večerním tornádu, které postihlo obce na Hodonínsku a Břeclavsku. Hejtman Martin Netolický byl již ve čtvrtek večer v kontaktu se svým protějškem Janem Grolichem a pomoc přislíbil. V pátek ráno pak bylo rozhodnuto o poskytnutí dvou milionů korun. O konečné podobě rozhodnou v příštím týdnu krajští radní.

 

 

„Včera večer jsem kontaktoval pana hejtmana Grolicha a nabídl naši pomoc. Po jednání s panem náměstkem Kortyšem a dalšími kolegy jsme se domluvili, že z rezerv kraje uvolníme až dva miliony korun. V tuto chvíli řešíme, jakým způsobem peníze uvolníme. Možností je přímo jednotlivým obcím či kraji jako takovému. Solidarita nás všech je v této těžké chvíli nezbytná a potřebná více než dříve. Byl bych rád, aby byla pro nás všechny samozřejmostí,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

 

Ten také potvrdil, že ve hře bylo vytvoření samostatné krajské sbírky. „Přemýšleli jsme, zda vytvoříme vlastní sbírku či zorganizujeme materiální pomoc, avšak těchto aktivit vznikla celá řada, a proto bych rád vyzval naše občany, kteří chtějí pomoci, aby využili již existujících iniciativ, jako je například sbírka Diecézní charity Brno. Farní charita v Litomyšli pak organizuje materiální sbírku a jsem přesvědčen, že těchto dobročinných aktivit bude vznikat ještě více. Všem, kteří se jakkoliv zapojí a pomohou, moc děkuji,“ řekl hejtman Netolický.

 

 

Také město Pardubice od pátečních časných ranních hodin připravuje pomoc pro Jižní Moravu, kterou v noci postihly ničivé bouře provázené tornádem. Na výjezd je připravena městská policie, dobrovolní hasiči, pomoci jsou v případě potřeby připraveni také pracovníci Vodovodů a kanalizací a město zřizuje transparentní účet pro konkrétní obec.

 

„O pomoci postiženým obcím jednáme s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem. Shodli jsme se na tom, že nejúčinnější bude adresná pomoc našeho města konkrétní obci. Města ochotná pomoci si tak vlastně vezmou pod patronát konkrétní místa, kterým budou pomáhat s tím, co bude nejvíce potřeba,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

 

 

V tuto chvíli je v Pardubicích k výjezdu připravena jednotka městské policie, schopná pomáhat při různých výškových pracích, jednotka dobrovolných hasičů, kteří v Pardubicích například likvidují polomy po větrných bouřích, vedení města je připraveno uvolnit peníze z rezervy rady pro první nákupy věcí nezbytných pro život poničených vesnic.

 

 

„Během pátku bude zřízen transparentní účet, na který budou moci pardubické firmy i občané posílat peníze na pomoc při obnově konkrétní vesnice. Odpoledne se sejde rada města k projednání konkrétní pomoci a měli bychom již také znát místo, kam bude pomoc našeho města směřovat,“ dodal primátor. Aktivity města, ale i jeho občanů se budou podle něj rozvíjet v dalších dnech, které teprve ukážou následky této přírodní katastrofy. (DoB, NaH) Foto z jižní Moravy: POLICIE ČR

Mohlo by vás zajímat:

Mělo by býti plnohodnotné

Mělo by býti plnohodnotné

Kraj vyhlásil výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na pardubickém zámku

Doprava v obcích bude omezena

Doprava v obcích bude omezena

Chystají se opravy v Mněticích a Ostřešanech

Amerika a její krásy

Amerika a její krásy

Komunita pro komunitu pořádá v Chotči cestovatelskou přednášku Michaely Hrdé

Cenné dokumenty a svědectví

Cenné dokumenty a svědectví

Výstava ve Státním archivu přibližuje bojiště našich vojáků ve Velké válce

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Mezi Řečany a Kladruby snad už brzy

Polovinu investice uhradí Státní fond dopravní infrastruktury

Opatovická Romana

Opatovická Romana

Nová teplárenská turbína za 581 milionů korun nese ženské jméno