Jasně polská záležitost

Plochá dráha - 15. 08. 2021
Jasně polská záležitost

PARDUBICE - Sobotní parné odpoledne patřilo na plochodrážním stadionu ve Svítkově závodu mistrovství Evropy družstev do 23 let. V závodě, který se odjel bez jediného pádu, triumfovala podle předpokladů reprezentace Polska. Ta ve dvaceti jízdách ztratila pouhé čtyři body a potvrdila, že je zřejmě jedinou zemí, která je v současné době schopna postavit tým bez slabého místa.

 

O postupu našich severních sousedů do finále v lotyšském Daugavpils bylo rozhodnuto velmi brzy. Junioři týmu Wiktor Lampart, Jakub Miśkowiak a Mateusz Ciernik doplněni hvězdami ověnčenými tituly mistrů světa Bartoszem Smektalou a Glebem Chugunovem ztratili pouze dva body se Švédy, jeden s Janem Kvěchem a další s Nickem Škorjou, šestnáct jízd vyhráli, čtyřikrát byli druzí.

 

Za této konstalace bylo zřejmé už v polovině závodu, že zbývající týmy už bojují pouze o pořadí v závodě, nikoli o postup do finále. Tam se totiž mohl probojovat i tým z druhé pozice za předpokladu, že v závodě získá 45 bodů. Tolik totiž vybojovali ve druhém semifinále Němci. Lepší z druhé pozice semifinálových závodů doplňuje pořadatelské Lotyšsko a vítěze obou závodů Dánsko a Polsko.

 

Právě na druhou příčku pomýšlela naše reprezentace, ale již od začátku závodu začala ztrácet na Švédsko, které v prvních dvou sériích získalo náskok a bez problémů ho udrželo. Na postup však nedosáhlo. Náš tým naopak musel svádět souboj o každý bod s jezdci tří zemí, které tvořili takzvaný Mix team. Současná „covidová“ doba zkomplikovala složení mnoha reprezentací, a tak dostali příležitost jezdci Slovinska, Rakouska a Slovenska v jednom týmu. Tento tým bojoval a byl jen kousek od překvapení v podobě místa na stupních vítězů. Naši jezdci nakonec třetí místo uhájili.

 

V českém týmu nejvíce bodů (devět) získal Jan Kvěch, pět Petr Chlupáč a po třech bodech Jan Macek a Daniel Klíma. Daniel Šilhán v závodě nestartoval. Pozitivum tohoto týmu je, že jako jediný nastoupil výhradně s juniory do 20 let. Na druhou stranu se čekalo více než jediná již zmíněná vítězná jízda, když Jan Kvěch porazil Mateuste Ciernaka a pouhé čtyři jízdy se ziskem dvou bodů.

 

Pardubický stadion si příliš neodpočine. Již v neděli 22. srpna se zde objeví nejlepší světový plošináři disciplíny „Long track“ a budou bojovat o postup do finále mistrovství světa 2022. No a nejenom pořadatelé, ale především fanoušci věří, že Josef Franc, Martin Málek a především Hynek Štichauer, který má skvěle rozjetý letošní šampionát, jim svým výsledkem výrazně zlepší náladu. (zr) Foto: ZP

 

Mohlo by vás zajímat:

„Přilba“ opět vítězně

„Přilba“ opět vítězně

Pardubičtí plochodrážníci vyhráli i druhý závod extraligy družstev

Zlatá přilba plná hvězd

Zlatá přilba plná hvězd

Tisková konference ke Zlaté přilbě odtajnila hvězdné jezdce

Zlatou přilbu vyhrál Polák Dudek

Zlatou přilbu vyhrál Polák Dudek

Čeští plochodrážníci se do finálových jízd neprobojovali

Šampiónem Zlatá přilba

Šampiónem Zlatá přilba

Pardubičtí jezdci vyhráli plochodrážní extraligu družstev

Jeníček a Šilhán mimo pódium

Jeníček a Šilhán mimo pódium

Pardubičtí plochodrážníci se na druhém závodu série MČR juniorů na bednu nepostavili

Milík dojel devátý

Milík dojel devátý

V Polsku začala prvním mítinkem série ME na ploché dráze