Do kostela sv. Bartoloměje teď i po rampě

Město Pardubice - 06. 12. 2020
Do kostela sv. Bartoloměje teď i po rampě

PARDUBICE - Řemeslníci dokončili práce na bezbariérovém vstupu do kostela sv. Bartoloměje na náměstí Republiky. Nyní se tak do objektu bez problému dostanou i lidé s handicapem, kteří sem míří například na bohoslužbu či jiný obřad. Radnice na náklady spojené s výstavbou rampy přispěla dotací.

„Schodiště nyní dohromady s rampou tvoří jednotný celek. Při rekonstrukci byly použity masivní kamenné prvky, které svou texturou, barvou i pevností odpovídají původním,“ podotkl primátor Martin Charvát.

„Rozhodli jsme se z městského rozpočtu podpořit úpravu této raně gotické památky dotací z Programu podpory bezbariérovosti dotaci ve výši 585 tisíc korun,“ dodal náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Kamenná mozaika před kostelem, který je pod správou Římskokatolické farnosti – arciděkanství Pardubice, zůstala zachovaná a chodník byl uzpůsoben tak, aby výškově navazoval na celkovou úpravu vstupu do objektu. Ten je navíc součástí Městské památkové rezervace a zapsaný je také v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR, při úpravách tak řemeslníci dbali na to, aby nedošlo ke znehodnocení budovy. Náklady stavebních prací navíc byly v konečném důsledku nižší, než se očekávalo. „Při tvoření rozpočtu jsme počítali s rezervou na archeologický výzkum a větší množství předlážděné dlažby. Tyto práce však nebyly v celém rozsahu provedeny a náklady tak dosáhly výše přibližně 448 tisíc korun, díky čemuž arciděkanství navrátí městu z přijaté dotace částku ve výši zhruba 137 tisíc korun," uvedl za Arciděkanství Pardubice Martin Štěpánek.

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla