Do kostela sv. Bartoloměje teď i po rampě

Město Pardubice - 06. 12. 2020
Do kostela sv. Bartoloměje teď i po rampě

PARDUBICE - Řemeslníci dokončili práce na bezbariérovém vstupu do kostela sv. Bartoloměje na náměstí Republiky. Nyní se tak do objektu bez problému dostanou i lidé s handicapem, kteří sem míří například na bohoslužbu či jiný obřad. Radnice na náklady spojené s výstavbou rampy přispěla dotací.

„Schodiště nyní dohromady s rampou tvoří jednotný celek. Při rekonstrukci byly použity masivní kamenné prvky, které svou texturou, barvou i pevností odpovídají původním,“ podotkl primátor Martin Charvát.

„Rozhodli jsme se z městského rozpočtu podpořit úpravu této raně gotické památky dotací z Programu podpory bezbariérovosti dotaci ve výši 585 tisíc korun,“ dodal náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Kamenná mozaika před kostelem, který je pod správou Římskokatolické farnosti – arciděkanství Pardubice, zůstala zachovaná a chodník byl uzpůsoben tak, aby výškově navazoval na celkovou úpravu vstupu do objektu. Ten je navíc součástí Městské památkové rezervace a zapsaný je také v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR, při úpravách tak řemeslníci dbali na to, aby nedošlo ke znehodnocení budovy. Náklady stavebních prací navíc byly v konečném důsledku nižší, než se očekávalo. „Při tvoření rozpočtu jsme počítali s rezervou na archeologický výzkum a větší množství předlážděné dlažby. Tyto práce však nebyly v celém rozsahu provedeny a náklady tak dosáhly výše přibližně 448 tisíc korun, díky čemuž arciděkanství navrátí městu z přijaté dotace částku ve výši zhruba 137 tisíc korun," uvedl za Arciděkanství Pardubice Martin Štěpánek.

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý