Investice by ohroženy být neměly

Město Pardubice - 11. 01. 2021
Investice by ohroženy být neměly

Město očekává v tomto roce kvůli pandemii nemoci covid-19 propad příjmů ve výši zhruba 300 milionů korun. Největší podíl na tom mají daňové příjmy. Rozpočet na rok 2021 předpokládá, že příjmy města budou o 9,5 procenta nižší než v roce 2020. Pardubice, které letos čeká několik velkých investičních akcí, do rozpočtu zapojí nevyčerpané finanční prostředky z minulých let, využijí i úvěrové zdroje. Přesto budou mít k dispozici o 221 milionů korun méně než loni.

„Sestavování rozpočtu bylo letos složitější než v minulých letech. Vycházeli jsme z predikce daňových příjmů Ministerstva financí ČR a predikce nezávislého specialisty na oblast financování veřejných rozpočtů. Museli jsme počítat i s předpokládaným vlivem pandemie, propadem daňových příjmů i s poklesem příjmů města z prodeje vlastního majetku,“ řekl primátor Martin Charvát.
Město bude letos hospodařit se zhruba 2,762 miliardami korun. V tuto chvíli má v rezervách vyčleněno více než 100 milionů korun. Pětinu z této částky Pardubice blokují pro případ, že budou muset, stejně jako letos, opět čelit dopadům koronavirové epidemie.

Rozpočet města na příští rok pokrývá především investiční akce přecházející z roku 2020, akce s podílem dotačních prostředků a nové prioritní akce schválené zastupitelstvem města. Prioritami pro rok 2021 budou pro Pardubice již zahájené velké projekty jako je budování inteligentního dopravního systému, rekonstrukce Památníku Zámeček, výstavbě Centrálních polytechnických dílen a Galerie města Pardubic v Automatických mlýnech či připravované projekty na opravu nadjezdu Kyjevská, výstavbu terminálů B a Jih. V rozpočtu město počítá i s úpravou části základní školy na Dubině, kde vznikne ZŠ Montessori, s dopravními opatřeními včetně kanalizace v ulici Na Spravedlnosti, s revitalizací letního stadionu, s přípravou stavby parkovacího domu u Multifunkční arény či s rekonstrukcí střechy a výměnou oken v DDM Beta. (NaH)

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla