Přehlídka Organum Regium letos online

Město Pardubice - 14. 01. 2021
Přehlídka Organum Regium letos online

 

PARDUBICE - Základní umělecká škola Polabiny obnovuje přerušenou tradici varhanní přehlídky Organum Regium, která se v roce 2021 uskuteční online.

Bohatou historii soutěže se rozhodl pozvednout a připomenout nový ředitel školy Jiří Kabát, jenž vysvětluje: „V době, která nejen našim žákům zrušila všechna vystoupení a soutěže, tedy leckdy také motivaci k intenzivní práci, jsme se rozhodli tradici přehlídky Organum Regium obnovit již letos a zorganizovat ji alternativním - online způsobem. V únoru navíc očekáváme dodání zcela nových varhan značky Eminent do koncertního sálu školy, na které, pokud to epidemická situace dovolí, nám ti nejlepší účastníci během koncertu vítězů 27.5.2021 zahrají.“

Žáci základních uměleckých škol v oboru hra na varhany budou zasílat své nesestříhané audiovizuální nahrávky do konce března 2021, poté je posoudí odborná porota. Nahrávky účastníků budou během rozhodovacího procesu uveřejněny, čímž bude dosaženo maximální transparentnosti.

Soutěž se koná pod záštitou poslance Parlamentu ČR Marka Výborného. „Mám radost z aktivit, které podporují kulturu, a děkuji vedení polabinské ZUŠ za odhodlání pustit se do takového projektu. Těším se na rozvoj přehlídky Organum Regium v příštích letech, třeba i koncertem oceněných účastníků na festivalu u nás v Heřmanově Městci“, uvedl Marek Výborný. Soutěž podporuje také koncertní varhaník a ředitel Komorní filharmonie Pardubice Pavel Svoboda: „Jedná se o mimořádně důležitou akci pro mladé talenty a budoucí studenty varhanní hry. Přestože se o to řada pedagogů dlouhodobě snaží, žáci v oboru hra na varhany dodnes nemají plnohodnotnou celostátní soutěž v tomto oboru. Pardubice jsou nejen díky nástroji v Sukově síni Domu hudby velmi vhodnou lokací, obnova tradice je chvályhodná“.

Přehlídka neprofesionálních varhaníků Organum Regium vznikla v roce 2001. Dosud se uskutečnilo 12. ročníků. V budoucnu se počítá s obnovou přehlídky v původních dvou kategoriích (Juniori a Virtuosi), s rozšířením pod patronací festivalu Pardubické hudební jaro (koncert vítězů), v dalších letech i koncertní prezentací v rámci Hudebních pátků v Chrudimi a na festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“ v Heřmanově Městci. Organum Regium se tak stane další významnou kulturní a společenskou akcí našeho kraje. (zr)

Mohlo by vás zajímat:

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD