Kraj žádá stát o další vakcíny

Město Pardubice - 15. 01. 2021
Kraj žádá stát o další vakcíny

 

PARDUBICE - Očkovací látky, které stát dodal Pardubickému kraji, dochází. Tempo očkování v kraji je rychlejší než závozy vakcíny, které jsou navíc nepravidelné, a tak je těžké plánovat i kapacity očkovacích center. Pardubický kraj proto požádal stát o další dodávku, aby bylo možné plynule pokračovat v očkování.

„Aktuálně se nám podařilo plně očkovat první dávkou záchranáře a lékaře Zdravotnické záchranné služby, dále lékaře, sestry, sanitáře se všech nemocnicích akutní péče, a nyní probíhá vakcinace ambulantních lékařů a sester. Náš kraj prozatím za tři týdny obdržel od státu příděl přibližně tří tisíc vakcín. Pokud nepřijde další příděl, nemáme od úterý 19. ledna čím očkovat, a to jsme mobilizovali všechny síly, abychom ustavili ve všech nemocnicích akutní péče a následně mimo nemocnice očkovací týmy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Proto jsme včera prostřednictvím koordinátora pro očkování požádali o další plato vakcín mimo plánovaný příděl, aby nedošlo k přerušení očkování. Po všech peripetiích s organizací vakcinačních center by to byla škoda. Vše jsme rozjeli, a to i za situace, kdy nemáme v kraji státní fakultní nemocnici, která vakcinační centrum organizuje z rozhodnutí státu, nikoliv kraje,“ řekl hejtman Netolický.

Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové tak prozatím nepokračuje obvolávání praktických lékařů. „Děkuji všem kolegům na krajském úřadě, kteří telefonicky kontaktovali praktické lékaře, dětské lékaře, stomatology a ambulantní specialisty a domluvili s nimi termín očkování. V tuto chvíli jsme museli skončit pondělkem 18. ledna. Jakmile budeme mít jistotu, že nám vakcíny dorazí, budeme obsazovat také úterý 19. ledna,“ řekla Matoušková. "Celý systém nám může ještě ovlivnit dnes odstartovaná registrace k očkování prostřednictvím centrálního registračního systému, kdy nám budou přicházet požadavky na očkování od lidí nad 80 let, kteří mají prioritu." (DoB) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý