Soud rozhodne o aktivistech Greenpeace

Novinky - 18. 01. 2021
Soud rozhodne o aktivistech Greenpeace

 

PARDUBICE -  V úterý 19. ledna proběhne u Okresního soudu líčení s pěticí aktivistů a aktivistek Greenpeace, kteří v říjnu 2016 protestovali na chladicí věži elektrárny Chvaletice. Dobrovolníci Greenpeace loni v listopadu odmítli přistoupit na dohodu o vině a trestu, kterou jim nabídl státní zástupce. Aktivisté a aktivistky uznali, že nechtěně způsobili během protestu škodu na zařízení a uhradili ji v plné výši. Nesouhlasí ovšem s právní kvalifikací svého činu a s tím, že podle ní měli elektrárně způsobit poruchu, a proto dohodu odmítli a chtějí se proti obvinění bránit u soudu. Maximální trestní sazba je v tomto případě 6 let vězení, ale vzhledem k povaze případu a bezúhonnosti aktivistů a aktivistek státní zástupce v dohodě o vině a trestu navrhoval peněžitý trest, nikoli odnětí svobody.

Obvinění protestovali proti úpravám v elektrárně, které musely být provedeny, aby mohl být prodloužen její provoz. Vadilo jim, že úředníci Pardubického kraje vedli řízení o elektrárně v režimu nepodstatné změny bez účasti veřejnosti a bez vyhodnocení vlivů na životní prostředí. Upozorňovali také, že zvolené technologie jsou nedostatečné pro ochranu ovzduší. Na chladicí věž proto vyvěsili transparent “Již brzy mimo provoz?”. Právě při jeho rozprostření navrtali venkovní plášť chladicí věže, aby do něj mohli kvůli své bezpečnosti umístit kotevní body.

Celá elektrárna byla v době protestu uzavřená, zčásti kvůli probíhající rekonstrukci a zčásti kvůli dřívějšímu požáru. Již dva týdny po protestu – okamžitě po skončení stavebních prací – přitom věž najela na plný výkon, aniž by byly provedeny jakékoli opravy pláště chladicí věže. I podle tehdejšího vyjádření ředitele elektrárny Luboše Pavlase protest neohrozil provoz elektrárny a opravy bylo možné realizovat za chodu. Přesto jsou aktivisté a aktivistky obviněni, že způsobili elektrárně poruchu. 

„Jsou to už čtyři roky, co policie řeší okolnosti případu, který je na první pohled úplně jasný. Aktivisté nechtěně způsobili při protestu proti elektrárně Chvaletice škodu a zaplatili ji. Kauza nyní ale i tak míří k soudu s tím, že protestující údajně způsobili na elektrárně poruchu. To je samozřejmě nesmysl. Když máte něco porouchaného, technicky není možné, abyste to používali na plný výkon. Vypadá to ale, že se u soudu bude muset řešit, co je to vůbec porucha a jestli se porucha objevuje hned, nebo se dá odložit či naplánovat na později,“ uvedl Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace. (zr) Foto: ARCHIV

Mohlo by vás zajímat:

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Jarní koncert JK Bandu je zde

Jarní koncert JK Bandu je zde

V závěru zazní velká orchestrální směs nejkrásnějších skladeb Glenna Millera

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Nově v čele s Pavlem Šotolou

Koalice pro Pardubický kraj půjde do podzimních voleb opět společně

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Před druhou etapou rekonstrukce

Před druhou etapou rekonstrukce

Rozšíření Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je výzvou pro architekty