Pardubický kraťas

Region - 09. 04. 2022
Pardubický kraťas

PARDUBICE - Pardubický kraťas. To je název nové soutěže mladých filmařů, kterou letos vyhlásila Střední škola informatiky a ekonomie DELTA v Pardubicích. První ročník vznikl narychlo, soutěžící měli jen dva měsíce, aby dodali dílo podle kritérií soutěže. Přesto byl zájem velký a ještě více překvapila odborné porotce kvalita mnoha snímků.

 

Jsme škola technického zaměření se špičkovou orientací zejména na programování. Podporujeme ale také tvůrčí umělecký potenciál studentů. Chodí k nám talentovaní mladí lidé s ambicemi grafiků, fotografů i filmařů a chtěli jsme, aby mohli své projekty poměřit i se studenty ostatních škol. Kolegové přišli s nápadem založení soutěže  Pardubický kraťas a zdá se, že to byla trefa do černého, přišlo nám celkem 71 filmů z 23 škol,“ říká ředitel školy DELTA Jiří Formánek.

 

Účastníci soutěžili v kategoriích Krátký film na regionální téma, Krátký hraný film, Animovaný film, Videoklip a YouTube prezentace, Juniorské filmové okénko pro žáky základních škol a Snímky studentů filmových škol.

 

Zaslané filmy hodnotila porota sestavená z odborníků působících v oblasti filmové, mediální a publicistické tvorby a pedagogů vyučujících předmět Filmová a mediální výchova. Tvořili ji střihač, kameraman a režisér Jan Peml, absolvent školy DELTA a student filmové a televizní produkce v Newcastlu Michal Špitálský, hlavní organizátor Rychnovské osmičky Martin Škrobák a výtvarník, režisér a autor animovaných filmů Pavel Trnka.

 

Vždy jsem poslouchal řeči o tom, že nejsi filmař, když nečteš nebo nesleduješ to a ono, ale podle mého názoru to vůbec není pravda. Filmař je ten, kdo má film rád a dělá ho od srdce. Možná jsou naši účastníci mnohem větší filmaři, než ti, kteří o tom teoreticky jen mluví,“ řekl Michal Špitálský.  Porotu podle Jana Pemla překvapilo množství animovaných filmů přihlášených do soutěže a zejména pak jejich kvalita.

 

U vzniku soutěže byl i náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek. „Přivítal jsem tento nápad, který vytváří novou tradici v našem kraji, dává prostor kreativnímu myšlení a také iniciuje vznik filmů s regionální tematikou. Škola DELTA sice není krajská, ale už nyní se jim podařilo  oslovit k účasti naše střední školy z Pardubic, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a také některé základní školy. A kromě toho jsem velmi rád předal osobní zvláštní  cenu Anně Amálii Komárové za animovaný film Proč padají hvězdy. Anička studuje naši Uměleckoprůmyslovou školu v Ústí nad Orlicí a přišla s půvabným nápadem i skvělým zpracováním.“

 

Festival podpořily také město Pardubice, firma FOMEI a Východočeské volné sdružení pro amatérský film a video. Pro příští ročník chystají organizátoři další vylepšení a hlavně budou mít tvůrci krátkých filmů na jejich výrobu více času.

 

Více info a oceněné filmy na https://pardubickykratas.cz/

 

(zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Úřad práce povede Jana Urbánková

Úřad práce povede Jana Urbánková

Nová ředitelka předtím šéfovala pobočkám přední české banky

Exit 91

Exit 91

Prozkoumali 91 kilometrů a to nejlepší teď vystavují v muzeu 

Těší se na návštěvníky

Těší se na návštěvníky

Hrad Rychmburk je už po zimě připravený, čeká na turisty

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům