Červeňák bude městskou rekreační zónou

Město Pardubice - 26. 01. 2021
Červeňák bude městskou rekreační zónou

 

PARDUBICE - Celá oblast bývalého vojenského cvičiště, tzv. Červeňáku, kterou Pardubice získaly v letech 2017 a 2019 od státu, získá statut městské rekreační zóny. Umožní to dodatek ke smlouvě uzavřené mezi městem a Ministerstvem obrany, který schválilo zastupitelstvo města. Dodatek „očistí“ část území od závazku města vybudovat na něm silniční propojku mezi Jesničánkami a Pardubičkami.

„Část pozemků je podle původní smlouvy o bezúplatném převodu zatížena podmínkou, že na nich město vybuduje spojnici mezi ulicemi Pod Břízkami a Kyjevská, tedy mezi jižní a východní částí města. Od roku 2017, kdy byla smlouva uzavřena, ale Ředitelství silnic a dálnic urychlilo přípravy výstavby jihovýchodního obchvatu, který zajistí potřebnou dopravní obslužnost a propojení obou částí města. Územní rozhodnutí už bylo v srpnu loňského roku vydáno a stavba propojky, která by protínala území Červeňáku, tak postrádá smysl. V době, kdy jsme o ní uvažovali, byla stavba obchvatu v nedohlednu a propojka byla z pohledu města jedinou možností, jak zlepšit dopravní dostupnost, například nemocnice, pro ty, kteří přijíždějí z jižní strany města a jak ulevit centru města od části dopravy,“ řekl primátor Martin Charvát.

Pardubice získaly území Červeňáku od Ministerstva obrany formou bezúplatného převodu na základě dvou smluv v letech 2017 a 2019. Dodatek k první smlouvě, díky němuž z něj „vypadne“ podmínka zavazující město právě k vybudování propojky, již signovalo Ministerstvo obrany a schválilo jej také Zastupitelstvo města Pardubic. Nyní čeká již jen na schválení Ministerstvem financí a zveřejnění v registru smluv. Pokud by ke změně smlouvy dodatkem nedošlo, hrozily by městu za nedodržení závazku citelné finanční sankce.

„Dodatkem bude ze smlouvy z roku 2017 vyjmut závazek města vybudovat propojku a bude sjednocen účel využití všech pozemků jako celistvé rekreační městské zóny,“ doplnil náměstek primátora Jan Nadrchal, do jehož gesce spadá i péče o životní prostředí, tedy i Červeňák.

Území Červeňáku má rozlohu zhruba 19 hektarů a město jej nesmí komerčně využívat. V budoucnu by si mělo, i podle přání obyvatel Pardubic, udržet přírodní charakter a zůstat volnou přírodou v těsné blízkosti centra sloužící k relaxaci, odpočinku i poučení obyvatel města. V loňském roce město opravilo první ze dvou mostů, které spolu s pozemky získalo, a zajistilo tak průchodnost Červeňáku pro pěší i cyklisty. S vjezdem motorových vozidel, s výjimkou vozů IZS, nepočítá. Do údržby travnatých ploch, ale například i obnovy zaniklého mokřadu se pustili členové Českého svazu ochránců přírody Pardubice. O dalších změnách v areálu rozhodne územní studie, na které město spolupracuje s Iniciativou Přírodní park Červeňák. Studie by měla jasně stanovit, jaké bude využití této lokality či jaké úpravy budou v území provedeny. (NaH) Foto: INTERNET

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií