Opět první v kraji

Město Pardubice - 08. 07. 2022
Opět první v kraji

PARDUBICE – Letošní výsledky výzkumu Město pro byznys potvrdily výjimečné podnikatelské postavení Pardubic v rámci Pardubického kraje. Na druhé místo se vyšvihlo zejména díky kvalitnímu přístupu veřejné správy Hlinsko, bronzovou příčku obsadil Žamberk. Výzkum zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

 

 

Statutární město Pardubice má v rámci kraje nejen nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na obyvatele, ale také zaznamenává jejich nadprůměrný meziroční nárůst. S tím jde ruku v ruce v rámci Pardubického kraje velmi vysoký nárůst počtu obyvatel i počet dokončených bytů. Město myslí a rozvoj elektromobility, počet dobíjecích stanic pro elektromobily je vysoký. Pokud jde o ekonomické ukazatele, může se radnice pochlubit v rámci regionu nejvyšším podílem dotací na celkových příjmech města. Vynakládá dostatečné finanční prostředky do oblasti kultury a veřejné dopravy. Jako velmi kvalitní z pohledu podnikatelů byly vyhodnoceny webové stránky města, a to díky přehlednosti a rozsahu poskytovaných informací. Pardubice mohou podnikatelsky těžit rovněž z dobré dopravní dostupnosti.

 

 

My jsme vsadili a spolupráci s Krajskou Hospodářskou komorou, která se nám vyplácí. Máme pravidelné kulaté stoly, kde komunikujeme problémy podnikatelů v našem městě. Snažíme se jim vycházet vstříc a hledáme společná témata. Spolupracovali jsme s Hospodářskou komorou i v případě vybavení ubytovny pro ukrajinské uprchlíky. Samozřejmě musím pochválit i kolegy z úřadu, kteří velmi aktivně přistupují k jakýmkoli problémům podnikatelů. Rád bych zmínil, že je aktuálně dokončena hrubá stavba Centrálních polytechnických dílen, které by měly být centrálním mozkem, v němž se protne projektový přístup ke vzdělávání dětí. Měly by být vrcholem technického vzdělávání dětí, protože Pardubice jsou historicky městem, které se opírá o techniky, ať už v oblasti chemie nebo elektrotechniky. My potřebujeme připravit podmínky tak, aby děti šly touto cestou. V příštím roce by měly být Centrální polytechnické dílny slavnostně otevřeny,“ říká primátor Pardubic Martin Charvát.

 

 

Desetitisícové město Hlinsko se může pyšnit nejen v rámci regionu, ale i celorepublikově velmi vysokým podílem kapitálových výdajů na celkových výdajích. Hlinsko udržuje na velmi nízké úrovni daň z nemovitosti, počet úřední hodin, během nichž si mohou podnikatelé, ale pochopitelně nejen oni, přijít vyřídit vše potřebné, je velmi vysoký. V rámci Pardubického kraje zaznamenává Hlinsko nejvyšší počet živnostníků v přepočtu na obyvatele. Nové investory mohou přilákat v rámci regionu nízké průměrné mzdy. Bronzový Žamberk dosáhl nejlepšího výsledku v mystery testování, které ověřuje včasnost a obsahovou kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy. V Žamberku je při srovnání s dalšími městy v Pardubickém kraji velmi nízký podíl dlouhodobě nezaměstnaných a také vysoký podíl firem s více než 250 zaměstnanci. Radnice se může pochlubit nulovými náklady na dluhovou službu. (zr) Foto: (zr) (Na snímku primátor Pardubic Martin Charvát s oceněním)

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla