Telegrafia, nepřehlédnutelná firma

kultura - 27. 01. 2021
Telegrafia, nepřehlédnutelná firma

 

PARDUBICEUž posedmé zve Východočeské muzeum na výstavu, která vznikla jen ve virtuální podobě. Jak napovídá její název, Telegrafia – babička Tesly tentokrát zavede návštěvníky do období první republiky do jedné z továren, které jsou s Pardubicemi nedomyslitelně spjaté. Na stránce tinyurl.com/telegrafia je výstava přístupná od tohoto týdne.

„Telegrafia, pozdější Tesla, v uplynulém století dávala obživu mnoha obyvatelům Pardubic a okolí. V naší sbírce opatrujeme množství radiopřijímačů, telefonů a dalších přístrojů, které byly vyrobené v továrně, která vznikla v Pardubičkách v sousedství nemocnice rok po zrodu republiky. Její nejstarší historii dokumentují i fotografie v našem fotoarchivu,“ vysvětlil ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Telegrafia, celým názvem správně „Telegrafia, československá továrna na telefony a telegrafy a.s.“ byla založena z podnětu tehdejšího Ministerstva pošt a telegrafů dne 18. října 1919. „Výroba, zaměřená na vývoj a produkci slaboproudých elektrických přístrojů, byla od počátku považována za strategicky důležitou pro zájem republiky, Telegrafia proto vznikla jako akciová společnost s většinovým státním podílem, financovaným Živnostenskou bankou,“ upozornil historik Zdeněk Horák, kurátor výstavy.

Historie Telegrafie odráží dějiny mladého československého státu. Dvacátá léta znamenala velký rozvoj rozhlasového vysílání, a tedy i výroby krystalových radiopřijímačů. Vzestup ukončila hospodářská krize ve 30. letech, kterou Telegrafia překonala. „Za německé okupace byla továrna podřízena válečnému průmyslu a vyráběla například součástky k radarovým systémům. Práce na nových technologických novinkách pro okupanty vedla také k sabotážím výroby a spolupráci s odbojem,“ prozradil Zdeněk Horák. „Radiopřijímač Liberator, tajně vyvíjený za druhé světové války, možná ještě někdo najde doma na půdě,“ dodává.

Součástí výstavy jsou i historické fotografie – například tehdejší propagační tablo výrobků, pohled do nitra továrny, snímky zaměstnanců, ale třeba i dobová fotografie domků dělnické kolonie Telegrafie, která v Pardubičkách stojí dodnes.

Po osvobození se strategický podnik ještě v závěru roku 1945 stal součástí rozsáhlého národního podniku. Sepětí s Pardubicemi však přetrvalo i do budoucna a nový název Tesla se vžil do pardubického vědomí jako jeden z určujících fenoménů dějin 2. poloviny 20. století. (skp) Foto: VČM (Na snímku propagační tablo s telefony Telegrafia z roku 1924)

 

Mohlo by vás zajímat:

Letní kino Rebel nově

Letní kino Rebel nově

Miloslav Šmídmajer je připraven navázat na vše pozitivní, co vymyslel a vykonal Jan Motyčka

Na kolonádě i na festivalech

Na kolonádě i na festivalech

Prázdninové koncerty Komorní filharmonie Pardubice

V hudbě život Čechů

V hudbě život Čechů

Festival Zlatá Pecka 2024 oslaví 200 let od narození Bedřicha Smetany

Pohádka na Kunětické hoře

Pohádka na Kunětické hoře

Východočeské divadlo promění dominantu Polabí na Čertův hrad

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Významná osobnost se ujme svého postu od sezony 2025-2026

Náhradní tvář

Náhradní tvář

Petr Nikl se vrací k malbě v nové výstavě