Dechovky ve Strašově v novém

Kultura - 08. 08. 2022
Dechovky ve Strašově v novém

STRAŠOV - Jubilejní Přehlídka dechových hudeb v obci na Přeloučsku, jejíž pátý ročník se uskutečnil o víkendu, proběhla na stejném místě, ale ve zcela novém prostředí. Kulturní areál uprostřed obce se díky občanům, v čele se starostou Petrem Kopáčem, změnil k nepoznání, vše zastaralé včetně stromů zmizelo a bylo vybudováno něco neuvěřitelného za poměrně krátký čas.

 

Nyní jsou tu nové jeviště se zázemím pro účinkující, velká betonová plocha pro diváky a tanečníky, budova na prodej občerstvení, toalety a kryté posezení u bufetu. Celý areál je nově oplocen a kolem dokola je dost vhodného místa na parkování.

 

Samotná přehlídka začala úderem 14. hodiny v sobotu 6.8., kdy po první skladbě Venkovské kapely z Vysočiny provedli slavnostní zahájení moderátorka Jana Trojanová a starosta obce Petr Kopáč. Přivítali všechny přítomné, účinkující kapely a sponzory a poděkovali všem, co měli zásluhy na vybudování tohoto areálu.

 

Venkovská kapela s kapelníkem Jaroslavem Šimkem, tentokrát jako zpěvákem, spolu s Martou Řezníčkovou, zahráli do not i k tanci svůj repertoár, který se líbil všem. Jaroslav Šimek svými vtípky doplnil pauzy mezi písničkami.

 

Druhou kapelou pak byla „domácí“ pardubická Pernštejnka s kapelníkem Vladimírem Černým a zpěváky Anetou Šilhánkovou, Romanem Slavíkem a Tomášem Kynclem. Jejich písničky uváděla stálá moderátorka kapely, zpěvačka, herečka a šaramantní dáma, moderátorka Jana Trojanová z Prahy, která v průběhu produkce zpovídala kapelníka jako vždy s velkým humorem.

 

Další kapelou byla jihočeská Libkovanka s kapelníkem a nyní i bubeníkem Zdeňkem Benešem a zpěváky Helenou Šafratovou, sestrami Markétou a Kateřinou Fialovými a Jakubem Jírů. Kapela hraje skladby z vlastní produkce a nyní i kapelníkem upravené skladby starošumavských písniček Karla Polaty, z nichž připravuje další svoje CD.

 

Závěr pak obstarala nejlepší Česká dechovka – Veselka Ladislava Kubeše se zpěváky Blankou Tůmovou, Ivanou Ročkovou, Lubošem Jechem, který také pořadem provázel slovem a vtipy a Radkem Klusoněm. Repertoár Veselky je známý všem posluchačům, a tak se mohla připojit ke zpěvu i jeho většina. V průběhu produkce Veselky přišla na pódium senátorka za Pardubický kraj Miluše Horská, která je od vzniku této přehlídky jejím patronem a má nad ní záštitu. Ta zde poděkovala starostovi a všem občanům za vybudování zdejšího nového kulturního areálu a popřála k tomu hodně krásných kulturních akcí, které se tu budou konat. Pak využila vyhlášené dámské volenky a šla do kola se starostou. Veselka jim k tomu zahrála několik skladeb a tím prakticky skončil jubilejní 5. ročník Přehlídky dechových hudeb ve Strašově. K doplnění nutno dodat, že sám pan starosta předával všem účinkujícím dárkové předměty a ženám ještě květiny. Celý pořad ke spokojenosti účinkujících kvalitně ozvučil Vladimír Černý ml.

 

KAREL NOVOTNÝ – publicista a propagátor české muziky, Foto: autor

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková