Adam se dotáhl na Jana, Eliška se drží

Město Pardubice - 28. 01. 2021
Adam se dotáhl na Jana, Eliška se drží

 

PARDUBICE - Na matrice v krajském městě zapsali v loňském roce 1385 jmen. O 171 méně než v roce předchozím. Mezi novorozenými chlapci bylo v roce 2020 nejvíce Adamů, kteří se „dotáhli“ na předloňského favorita Jana, mezi ženskými jmény kralovala, stejně jako v roce předchozím, Eliška.

„U chlapců se pomyslný žebříček nejoblíbenějších tří jmen již několik let prakticky nemění. Kromě Janů a Adamů v něm setrvává Jakub. U dívek si loni udrželo prvenství jméno Eliška (31 novorozených dívek), až na desáté místo se ale propadlo z druhého místa jméno Adéla a ubylo také Aniček. Naopak stoupla obliba jmen Viktorie (24 holčiček) a 22 rodičů pojmenovalo dívku Sofie,“ řekla vedoucí oddělení matriky pardubického magistrátu Zdeňka Havlíčková.

Češi podle zkušeností matrikářek většinou vybírají jméno pro svého potomka z českého kalendáře. Pokud by ale chtěli dát rodiče svému dítěti neobvyklé jméno, mohou se rovněž obrátit na pracovnice matriky, které jim povolí nahlédnout do knihy Miloslavy Knappové, odborné znalkyně v oblasti jmen, v níž jsou uvedena jména v jazykově ověřené oficiální podobě, která lze zapsat do českých matrik.

„V případě, že hledané jméno není v této publikaci uvedeno, musí rodiče doložit znalecký posudek. Tím se potom všechny matriční úřady řídí,“ doplnila Zdeňka Havlíčková s tím, že cizokrajná jména dávají dětem spíše cizinci. V Pardubicích se tak loni narodilo 31 Adamů a Janů, 29 Jakubů, 24 Matyášů, 21 Matějů a Vojtěchů, 18 Mikulášů a Filipů a 16 Lukášů. U děvčat po Elišce, Viktorii a Sofii následuje v oblíbenosti Anežka (20 novorozených dívek), přibylo také 18 Amálií, 16 dívek dostalo jméno Natálie, stejně jméno Anna, 15 Nela a Ema a 13 Adéla. (NaH)

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla