Václav Hudeček 70

Kultura - 11. 09. 2022
Václav Hudeček 70

PARDUBICE - Již v pondělí 12. září zahájí Komorní filharmonie novou sezonu. K této výjimečné příležitosti si orchestr přizval houslového virtuosa Václava Hudečka, kterého doprovodí při provedení Dvořákova houslového koncertu a moll. Koncertní program Václav Hudeček 70, který bude zároveň připomínkou letošního životního jubilea známého houslisty, filharmonici zopakují ještě v úterý 13. září a také ve středu 14. září. Koncerty se konají od 19 hodin v Sukově síni Domu hudby.

 

Prodej předplatného byl již ukončen. Máme radost, že se k nám abonenti, po celé minulé sezoně bez předplatného, navrátili v hojném počtu a spolu s nimi i mnozí noví. Nyní je již možné zakoupit pouze jednotlivé vstupenky, a to jak na zahajovací koncerty, tak na kterýkoliv z dalších klasických koncertů sezony. V prodeji je tak už kompletní sezona, včetně mimořádných koncertů. Ačkoliv je teprve září, zájem je už o oblíbený vánoční a silvestrovský program i únorové promítání grotesky s filharmonií,“ uvedla Kristina Šlaisová z oddělení předprodeje.

 

Program zahajovacích koncertů pod taktovkou šéfdirigenta Stanislava Vavřínka láka na hudební díla třech velikánů, kterými jsou tentokrát Mozart, Dvořák a Haydn. „Na úvod zazní předehra z Mozartovy opery Únos ze serailu, následovat bude Dvořákův Koncert pro housle a orchestr a moll, který je klenotem české hudby a patří ke kmenovým skladbám repertoáru našeho hosta. Druhá polovina večera bude patřit Haydnově „Vojenské“ symfonii,“ uvedla tisková mluvčí Andrea Žeravíková.

 

S tímto koncertním programem zamíříme ještě také do sousední Chrudimi, kde vystoupíme ve čtvrtek 15. září od 19 hodin ve Fibichově sále v rámci Chrudimských hudebních večerů. Kdo by tedy nestihl jeden z našich tří zahajovacích koncertů v Pardubicích, má ještě tuto jednu příležitost. Naše filharmonie spolupracuje s Václavem Hudečkem takřka po celou jeho profesní kariéru. Při provedení Dvořákova houslového koncertu jsme jej doprovázeli již v roce 1973 a nadále jsme se s mistrem potkávali na jednom podiu při různých příležitostech. Letos k nám zavítal i v rámci festivalu Pardubické hudební jaro a naposledy jsme jej tu měli v létě, kdy jsme měli tu čest s mistrem natočit několik minut do připravovaného dokumentu o jeho životě. Dokument Múzy Václava Hudečka bude premiérován na festivalu Zlatá Praha již 23. září, “ prozradila koncertní manažerka Vladislava Kopecká. (zr) Foto: KFP

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková