Investice, které se vyplatí

Město Pardubice - 05. 02. 2021
Investice, které se vyplatí

 

PARDUBICE - Prioritami města v oblasti školství se v nadcházejícím období stane navyšování kapacit mateřských škol. Rozšíření počtu míst by se tak měla dočkat nejen mateřinka v ulici Teplého, ale vzniknout by měla také školka v ulici Gorkého.

„I v této době, kdy jsou základní školy uzavřeny a v případě mateřských škol je snaha provoz maximálně zachovat, pokračujeme v plánování a přípravě projektů spojených s investicemi do pardubického školství. Mezi priority města patří zejména navýšení kapacit mateřských škol, kde by navíc až 85 procent nákladů mohlo být pokryto prostřednictvím dotace z ITI Hradecko-pardubické aglomerace,“ informuje primátor Pardubic Martin Charvát, který má na starosti investice.

Město v loňském roce dokončilo jednu úplně novou mateřskou školu ve Svítkově s kapacitou 75 míst a hodlá v investicích do občanské vybavenosti pokračovat. Jako první by se rozšíření kapacit mohla dočkat mateřská škola v ulici Teplého, která je spádová pro děti z Dukly, Višňovky, ulic Na Spravedlnosti a S. K. Neumanna, ale i Svítkova. „Právě ve třetím školském obvodě je vzhledem ke změně struktury obyvatel a plánované výstavbě bytů největší tlak na navýšení počtu míst ve školkách a nové kapacity jsou skutečně velmi potřeba. Ve stávajícím objektu mateřské školy Kamarád se nacházejí čtyři třídy o celkové kapacitě 104 dětí. Přístavba přitom umožní toto číslo navýšit o dvě plnohodnotné třídy, tedy o 50 míst. Velkou výhodou přístavby je, že školka se nachází na pozemku města, tudíž nebudeme nuceni řešit případné pozemkové vztahy a podobně. Navíc nám zde nevzniknou další výraznější náklady spojené s rekonstrukcí stávajícího stravovacího provozu, který bude z hlediska kapacity dostačující i po dokončení přístavby a budeme jej muset jen částečně dovybavit,“ vysvětluje náměstek primátora zodpovědný za školství Jakub Rychtecký s tím, že město hledá nejrychlejší, ale také investičně i provozně nejefektivnější řešení. 

Dalších 50 míst kapacit pro mateřinky v tomto spádovém obvodě může město získat relativně rychle přestavbou a přístavbou detašovaného pracoviště stávající školní družiny základní školy Waldorfská v ulici Gorkého. „Tyto dvě nové třídy mateřské školy by mohly provozně fungovat jako detašované pracoviště MŠ Benešovo náměstí, které se v současné době nachází v ulici Češkova, a i v tomto případě by odpadly náklady spojené s budováním stravovacího provozu. Navíc stávající pracoviště mateřské školy v Češkově ulici, která přímo sousedí se základní školou Waldorfská, by se mohlo stát školkou s waldorfskou pedagogikou a celý systém předškolního a základního vzdělávání by na sebe plynule navazoval prakticky v jednom areálu,“ objasňuje podrobněji další vize Rychtecký s tím, že realizace nových dohromady 100 míst ve školkách by mohla v ideálním případě začít v roce 2023 s přispěním evropských dotací. „Chceme proto co nejdříve ustavit projektový tým a zahájit projekční práce. Na letošním březnovém zastupitelstvu budeme chtít pokrýt položky v rozpočtu na projekční práce v souvislosti s přípravou těchto důležitých investic do občanské vybavenosti,“ doplňuje primátor Charvát. 

Budování kapacit školek je jednou z klíčových priorit zastupitelstvem schválené Strategie školství Pardubic 2030. V dalších vizích se objevuje možná přístavba mateřské školy na Závodu míru, ale i výstavba nové mateřské školy v Trnové, kde se rodí dohoda o spolupráci mezi městem a investorem, který je připraven se na výstavbě nové školky podílet. Podobný přístup bude chtít město uplatňovat i s dalšími developery v území, například v oblasti S. K. Neumanna a Masarykových kasáren. (iko) Foto: ARCHIV (Na snímku primátor Martin Charvát a jeho náměstek Jakub Rychtecký při návštěvě MŠ v ulici Teplého)

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres