Tip na sobotní odpoledne

Město Pardubice - 24. 11. 2022
Tip na sobotní odpoledne

PARDUBICE - Zámecké valy: pevnostní unikát evropského stavitelství, to je téma speciální prohlídky, která se odehraje v sobotu 26. listopadu od 15 hodin na zámku. Zaměří se na jedinečné opevnění zámku a jeho kdysi slavnou zbrojnici v rámci nového zámeckého okruhu Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách. Povede ji historik Vítězslav Prchal, který se vojenství za Pernštejnů věnuje dlouhodobě a je jedním z autorů okruhu.

 

Pardubický zámek je vzácným dokladem pevnostního stavitelství z doby před půl tisíciletím. „Tehdy se naši předkové potýkali se složitým problémem: Jak se chránit před stále dokonalejším dělostřelectvem, schopným pobořit i silné kamenné hradby? Řešením byly mohutné zpevněné sypané zemní valy s nárožními rondely, obehnané hradbou na úpatí a vodním příkopem. A v Pardubicích se tento obranný systém dochoval v původní podobě jako jediný ve střední Evropě,“ vysvětluje Vítězslav Prchal historik Ústavu historických věd, Fakulty filozofické Univerzity Pardubice.

 

Část prohlídkového okruhu věnovaná opevnění je umístěná v přechodu ze zámku na valy. Návštěvníci se během prohlídky ale dozví také mnohé o skvěle vybavené zbrojnici Pernštejnů, jejíž velkolepost dokládají soupisy vybavení z doby, kdy se ji majitelé snažili rozprodat. Výklad poodhalí i historii samotného pernštejnského sídla jako pevnosti. Součástí bude i procházka po zámeckých valech.

 

Po prohlídce je možné si volně projít další prostory zámeckého prohlídkového okruhu. Prohlídka začíná na pokladně Zámku Pardubice, vstupenky je možné zakoupit online https://tinyurl.com/prohlidkaopevneni Další mimořádná prohlídka Pernštejnské rezidence, tentokrát s historikem Petrem Vorlem, se bude konat 29. prosince od 15 hodin. (skp) Foto: VČM

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý