Porcelánový advent

Město Pardubice - 06. 12. 2022
Porcelánový advent

PARDUBICE / SELB - Adventní trhy odstartovaly nejen na Pernštýnském náměstí, ale také v německém Selbu, kde se se svou nabídkou prezentovalo i město Pardubice. Zástupci pardubického magistrátu jezdí na první adventní víkend do partnerského města Selb již několik let, návštěva zahrnuje nejen představení a prodej regionálních produktů, ale také setkání se zástupci města a prohlubování letos již třicet let navázané spolupráce. V rámci třetího adventního víkendu pak pro změnu zavítají drobní výrobci porcelánu ze Selbu do Pardubic.

 

Od 9. do 11. prosince se tak návštěvníci adventních trhů na Pernštýnském náměstí mohou těšit na výrobky přímo z rukou německých umělců. „Připravili jsme na tento víkend tematický Porcelánový advent, který završí oslavy výročí 30 let od navázaní spolupráce s partnerským městem Selb, známým také jako město porcelánu. Podařilo se nám navíc na tento termín domluvit návštěvu německých porcelánových designérů Dominika Voigta a Jürgena Heinla, kteří u nás budou v rámci adventních trhů prezentovat své vlastnoručně zhotovené výroky. Chybět nebudou krásné vánoční či zimní motivy, které navodí příjemnou adventní atmosféru a které si budou moci zájemci nejen prohlédnout, ale také zakoupit,“ informuje Hana Svobodová z úseku vnějších vztahů pardubického magistrátu s tím, že u stánku, kde jinak bývá charitativní prodej, bude k dispozici také tlumočník.

 

Kromě prezentace německé tvorby radnice chystá také něco pro malé umělce. „Pro děti máme v rámci stříbrného víkendu ve sklepení galerie Mázhaus připraveny vánoční dílničky. Děti čeká malování porcelánu speciálními barvami nebo drobné dekorování porcelánu fixami. Speciálně pro připomínku partnerství Pardubic a německého Selbu navrhli designéři z porcelánky Porzellanikon porcelánový odlitek ve tvaru koňské hlavy vycházející z loga Pardubic, ale i spoustu dalších dětských motivů. Workshopy budou pro veřejnost zdarma,“ dodává Hana Svobodová.

 

Porcelánový trh - Pernštýnské náměstí

pátek 9. 12. 11:00–19:00

sobota 10. 12. 11:00–19:00

neděle 11. 12. 11:00–19:00

 

Porcelánové dílničky - Výstavní prostor Mázhaus, Pernštýnské náměstí

sobota 10. 12. 15:00–18:00

neděle 11. 12. 15:00–18:00

 

(iko) Foto: MmP (Na snímku adventní trh v partnerském německém Selbu)

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý