Výstava u divadla

Město Pardubice - 12. 12. 2022
Výstava u divadla

PARDUBICE - Začátkem prosince 1942 byly z Pardubic vypraveny dva transporty Židů z oblasti pardubického oberlandrátu, správního celku zahrnujícího za okupace okresy Pardubice, Chrudim, Vysoké Mýto a Litomyšl.

 

Lidé určení k deportaci do koncentračního tábora v Terezíně byli nuceni dostavit se před odjezdem na shromaždiště v budově pardubické obchodní akademie. Zde ve stísněných podmínkách strávili tři dny, během kterých probíhala evidence osob i jejich skromného majetku, který se musel vejít do stanoveného limitu 50 kg na osobu. V časných ranních hodinách ve dnech 5. a 9. prosince 1942 odvezly dva transporty s označením Cf a Cg z pardubického nádraží celkem 1258 osob. Většina z nich byla z Terezína později deportována do Osvětimi. Konce války se dožilo pouze 92 lidí.

 

Smutné výročí v těchto dnech připomíná několik výstavních panelů na náměstí Republiky před pardubickým divadlem. Kolemjdoucí mají na výstavě možnost seznámit se s dochovanými autentickými vzpomínkami účastníků transportů a najdou zde také kompletní seznamy všech deportovaných lidí. Výstavu připravil Státní okresní archiv Pardubice, finanční prostředky a realizaci výstavy zajistilo Turistické informační centrum Pardubice. (Ach) Foto: TIC

Mohlo by vás zajímat:

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD

Vítaná zodpovědnost

Vítaná zodpovědnost

Obyvatelé Pardubic v loňském roce vytřídili přes 400 tisíc kilogramů elektroodpadu

Posadit se půjde

Posadit se půjde

Ve Studáneckém lese vyroste nový altán