Na Štědrý večer do centra

Město Pardubice - 23. 12. 2022
Na Štědrý večer do centra

PARDUBICE - Po dvou letech, kdy společenský život v Česku řídil, respektive omezoval, covid, se obyvatelé krajského města budou moci vrátit k tradici štědrovečerních procházek po slavnostně vyzdobeném centru. Tyto procházky se staly během let pro mnoho rodin a generací neodmyslitelným završením Štědrého dne, při němž sdílejí slavnostní atmosféru kouzelných svátků s přáteli a známými.



Pardubická Štědrovečerní procházka se koná od roku 1998 a je ojedinělou akcí svého druhu v České republice. Pro pardubické patrioty je návštěva slavnostně osvětleného pardubického zámku, Pernštýnského náměstí s vánočním stromem, kterým zní Rybova Česká mše vánoční, či společného zpívání v městském divadle jedinečnou příležitostí, jak se v závěru roku potkat s přáteli a sdílet s nimi nepopsatelnou sváteční atmosféru.



Ti, kteří se do města vydají ještě před slavnostní večeří, mohou využít toho, že od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 15:00 bude otevřena Zelená brána. Pokud zdolají jejích 154 schodů vedoucích na ochoz budou mít svátečně naladěné Pardubice jako na dlani. Ve 21:30 se pro všechny, kteří opustí televizi a plné stoly, otevřou brány zámku a muzea a zůstanou otevřeny do půlnoci. Návštěvníci tu mohou v rámci Štědrovečerní muzejní noci zdarma zavítat do části nového prohlídkového okruhu Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách, do kaple Tří králů a vystoupat na zámeckou věž. Otevřena bude i přírodovědná výstava Kdy jste je viděli naposledy… Ve stejném čase budou přístupné také prostory Východočeské galerie na zámku.

 

 

Většina lidí před půlnocí zřejmě zamíří na Pernštýnské náměstí, kde ve 23:00 začne tradiční Štědrovečerní zpívání České mše vánoční J. J. Ryby v podání Pardubického dětského sboru pod taktovkou sbormistra Zdeňka Kudrnky. Pro příznivce pardubického divadla připravila domácí scéna opět tradiční půlnoční setkání v divadle, jehož nedílnou součástí je i Štědronoční zpívání. O Štědrém dni i noci se otevřou i pardubické kostely. Například římskokatolická farnost Pardubice zve od 16:00 do kostela sv. Bartoloměje na bohoslužbu pro rodiny s dětmi, sváteční bohoslužby pak začínají ve 22:00 a o půlnoci. Také kostel Zvěstování Panny Marie bude o půlnoci otevřen. A ti, kterým se po zimní procházce ještě nebudou klížit oči, mohou noční putování historickým centrem zakončit v některé z restaurací, kaváren či vináren, které mají otevřeno dlouho přes půlnoc. (NaH) Foto: FRANTIŠEK VLČEK

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres