O uprchlících i o válce na Ukrajině

Město Pardubice - 04. 02. 2023
O uprchlících i o válce na Ukrajině

PARDUBICE - V nejkratším měsíci v roce můžete v Památníku Zámeček Pardubice navštívit hned tři akce. Jako první je připravena přednáška, dále se v rámci Mezinárodního dne průvodců budou konat komentované prohlídky. A v poslední únorový den se zájemci mohou zúčastnit druhé společné filmové projekce pořádané s Institutem Paměti národa Pardubice.

 

Ve středu 15. února Památník Zámeček navštíví MUDr. Klára Hanáková. Ta po studiu strávila několik měsíců v Institutu transkulturální psychiatrie v Dánsku, kde se věnovala výzkumu posttraumatické stresové poruchy u uprchlíků, a nyní působí v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Promluví o traumatu a posttraumatické stresové poruše, konkrétněji se pak zaměří na válečné trauma a trauma uprchlíků, kterému se začalo věnovat více pozornosti i v souvislosti s válkou na Ukrajině. Přednáška začne v 17:00, vstupné je 50 Kč.

 

Mezinárodní den průvodců sice spadá na úterý 21. února, my si ho ale připomeneme s předstihem v sobotu 18. února, a to dvěma komentovanými prohlídkami. První začne ve 13:15 a druhá ve 14:25. Vstup je zdarma, ale prohlídku je nutné rezervovat na e-mailu asociacepardubice@seznam.cz,“ zve Kateřina Hloušková z Památníku Zámeček. Více informací o celé akci, kterou pořádá Asociace průvodců ČR, naleznete například na webových stránkách města Pardubice.

 

Na poslední úterý měsíce, které je zároveň posledním únorovým dnem, je naplánováno druhé ze čtyř společných filmových promítání Památníku Zámeček a Institutu Paměti národa Pardubice. „28. února od 18:00 hodin uvedeme dokument Osmý den války (2022). Ten sleduje osm postav a osm dějových linek v průběhu 3. března 2022 – tedy osmého dne ruské invaze na Ukrajině. Po projekci se bude konat debata s režisérkou a scénáristkou dokumentu Oksanou Moiseniuk. Vstupné je dobrovolné,“ informuje Kateřina Hloušková.

 

Vedle přednášky a projekce je expozice Památníku Zámeček pro veřejnost v únoru otevřena každý víkend od 10:00 do 17:00 hodin. Přednáška Kláry Hanákové i projekce Osmého dne války se konají v kinosále Památníku Zámeček. „Programem chceme připomenout probíhající válku na Ukrajině a fakt, že konec 2. světové války neznamenal konec válečných konfliktů,“ uzavírá Hloušková. (zr) Foto: PZ (Z filmu Osmý den války)

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií