Ámosky frčí

Město Pardubice - 06. 03. 2023
Ámosky frčí

PARDUBICE - Nové interaktivní dotykové panely mají díky spolupráci radnice se společností Foxconn základní školy v krajském městě. Unikátní inovace ÁMOS už nabízí žákům interaktivní obsah na mnohých školách v republice, Pardubice jsou však prvním městem, kde se školáci mohou díky dotykovým dlaždicím dozvědět, co se děje na poli kultury, sportu či v oblasti vzdělávání v jejich městě.

 

„Ámosky, jak tyto interaktivní panely na školách již běžně nazývají, mohou nově využívat žáci ze základních škol Dubina, Ohrazenice, Spořilov a Štefánikova. Hledali jsme projekt, který pracuje s moderními technologiemi a bude pro žáky atraktivní, ale zároveň přínosný i z pohledu prevence. Nenásilnou formou například poskytuje informace, jak poskytnout první pomoc, na co dát pozor v dopravě, nebo jak se bezpečně chovat na internetu,“ uvedl náměstek pardubického primátora pro školství a sociální politiku Jakub Rychtecký.

 

Možnost instalace panelů město nabídlo školám, které dlouhodobě patří k nejaktivnějším v integraci dětí cizinců, ale postupně by je chtělo rozšířit i do dalších škol. „Spolufinancováním nákupu panelů pokračujeme v dlouhodobé spolupráci s městem Pardubice v oblasti podpory školství. Interaktivní dotykové panely pomohou s moderní komunikací se žáky a také s integrací žáků cizinců, kteří na nich jednoduše najdou potřebné informace i ve svém rodném jazyce,“ doplnil Pavel Kožený, manažer PR a komunikace společnosti Foxconn Česká republika, která uhradila polovinu nákladů.

 

Informační dotykové panely ÁMOS vision podporují vzdělávání pomocí chytře aplikovaných technologií. „V každodenním životě školy je aktuálně využívá 170 tisíc žáků na 330 školách po celé České republice. Výhodou dotykových informačních panelů ÁMOS vision je, že poskytují rozličné formy obsahu, se kterými děti interagují. Panely ÁMOS přináší nejenom informace v rámci školy, například rozvrh, jídelníček či plán akcí, ale i ze světa prevence a osvěty,“ řekl jednatel společnosti inpublic group Richard Prajsler, která technologii ve školách implementuje.

 

Děti si mohou ověřit své znalosti v rámci vzdělávacích her, kvízů a soutěží o zajímavé ceny. Náměstek Rychtecký se dohodl se zástupci společnosti inpublic group na nadstavbě v podobě místního obsahu. „Vnímáme potřebu budovat v dětech i vztah k městu a regionu. Pardubické děti tak na Ámosce mohou vyhledávat také mimoškolní aktivity a informace o dění ve městě – najdou tu totiž dlaždice s informacemi o provozu otevřených hřišť ve městě, kalendář akcí, informace o Pardubických tahounech. Dále zde mají k dispozici i novinky z Památníku Zámeček, informace o jízdních řádech Dopravního podniku města Pardubic, ale třeba také odkaz na Zlatanovu výzvu, která zaujme zejména deváťáky a umožní jim odhalit, na co mají talent. Podle vyhodnocení testu jim Zlatan nabídne vhodnou odbornou či střední školu nebo zkrátka profesi, pro kterou mají předpoklad,“ objasnil část obsahu náměstek Rychtecký s tím, že výhledově budou pardubické Ámosky obsahovat také novinky z krajské knihovny, aquacentra, nebo Automatických mlýnů.

 

Jako první v Pardubicích se s Ámoskou seznámily děti ze Základní školy Bratranců Veverkových. Aktuálně je mohou využívat také žáci ze základní školy Dubina, Ohrazenice, Spořilov, Štefánikova a také studenti Střední průmyslové školy elektrotechnické a Střední průmyslové školy chemické. Podle dat Ámosky skutečně u pardubických žáků bodují. „Za únor jsou tři pardubické školy v "TOP 35" mezi všemi školami v ČR v aktivitě žáků při využívání interaktivního obsahu v dotykové zóně, což je skvělé a máme z toho velkou radost,“ uzavřel Richard Prajsler. (kvl) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií