Cenné umělecké přírůstky

Kultura - 16. 02. 2021
Cenné umělecké přírůstky

 

PARDUBICE – Krajští radní se seznámili s nákupy nových děl do sbírek Východočeské galerie v loňském roce. Díky akvizičnímu fondu, úspěchu v dotačních řízeních Ministerstva kultury i díky darům se sbírka galerie rozrostla o 177 uměleckých děl v celkové hodnotě 3 657 080 Kč.

VČG zakoupila 42 výtvarných prací v hodně 3 511 080 Kč a obdržela darem 135 děl v hodnotě 146 000 Kč. Akviziční činnost VČG se již tradičně soustředila na zaplnění citelných mezer v některých generačních celcích ve sbírce a na doplnění zastoupení výjimečných uměleckých individualit. „V několika posledních letech klademe důraz na to, aby výběr zakoupených děl probíhal také s ohledem na přípravu expozic pro nové prostory galerie ve Winternitzových automatických mlýnech,“ konstatoval náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.

Sbírka VČG byla obohacena o práce klasiků, majících vztah k Pardubickému kraji, zvláště v návaznosti na úspěšnou výstavu Starý psi, a o díla výtvarníků a výtvarnic střední a mladší generace.

„K nejvýznamnějším akvizicím VČG v roce 2020 se řadí obraz Testování baroka (Caravaggio) z roku 1988 Bedřicha Dlouhého. Střetává se v něm několik pólů autorovy tvorby, programový návrat k minulosti, zalíbení v malbě barokních velikánů, principy asambláže a především téma testování, zkoušení. Skutečnost, že se jedná o zásadní dílo, dokládá jeho instalace na Dlouhého monografické výstavě v Galerii hlavního města Prahy,“ uvedla ředitelka Východočeské galerie v Pardubicích Hana Řeháková.

Mezi nákupy v roce 2020 dále vyniká rozměrné sousoší Slunečné dědictví synům a dcerám z roku 2019 od Anny Hulačové, která patří k nejvýraznějším a nejoceňovanějším českým autorkám současnosti a jejíž tvorba je pravidelně zastoupena na výstavách v České republice i zahraničí (např. v Kunstraum v Londýně a Fondation Louis Vuitton v Paříži).

Přínosem pro VČG je získání daru, souboru 130 juvenilních prací Františka Kyncla, vhodně doplňujících kvalitní soubor jeho děl ve sbírce VČG, letos rovněž obohacený o dvě Fonetické malby. Mezi dalšími autory, jejichž díla VČG zakoupila, patří např. Jolana Havelková, Patrik Hábl, Tomáš Švéda, Jakub Švéda, Jan Kovářík, Jiří Lacina, Josef Procházka, Vladimír Skrepl a Ivana Lomová.

 

Sbírkový fond VČG patří v rámci České republiky mezi významné kolekce výtvarného umění. O tom svědčí mimo jiné široká meziinstitucionální spolupráce na výstavních a badatelských projektech, do které je galerie zapojena, a to jak na úrovni regionálních a státních sbírek, tak rovněž ve spolupráci se zahraničními institucemi, např. Palazzo Roverella (Rovigo), Slovenská národná galéria (Bratislava), Ludwig Museum (Koblenz). Častá frekvence zápůjček klíčových souborů sbírky (na 24 výstav) vypovídá o jejich mimořádné kvalitě a nezastupitelnosti v kontextu českého umění 19. – 21. století.

„Hodnota sbírek roste vždy podle toho, jak prozíraví byli nakupující před lety. Věřím, že jak práce prověřených osobností, tak i díla experimentální povahy od umělců nejmladší generace budou nabývat na ceně,“ dodal Roman Línek. (zun) Na snímku sousoší Anny Hulačové Slunečné dědictví synům a dcerám  Foto: VČG

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice