V Den vítězství se slevou

Město Pardubice - 05. 05. 2023
V Den vítězství se slevou

PARDUBICE - Interaktivní expozice Tichá hrdinství vypráví v Institutu Paměti národa v Machoňově pasáži už více než rok skutečné příběhy z druhé světové války. Proto bude otevřena výjimečně i v pondělí 8. května – v Den vítězství – a navíc v tento den s 50% slevou na vstupné.

 

„Svoboda není zadarmo. Nikdo vám nezaručí, že zase nepřijde nějaký blbec,“ říkal Tomáš Sedláček, který prošel za války snad všemi evropskými bojišti a jehož příběh návštěvníci v expozici zažívají téměř na vlastní kůži. Nebo mohou nahlédnout do odboje s pamětnicí Jarynou Mlchovou, která díky objevu neznámé sloučeniny zachránila stovky židů. „Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme zakoupit vstupenky předem online,“ upozornil ředitel pobočky Michal Bureš.

 

A další plánovaný program? V pátek 19. května se opět zapojí IPN se svou expozicí do Muzejní noci. Návštěvníci budou moci od 19:30 do 21:00 hodin v Machoňově pasáži nahlédnout do prostor jednoho z nejmodernějších muzeí v ČR, zažít jeho unikátní atmosféru a dostanou voucher s 25% slevou na kompletní prohlídku.

 

„Těší nás, že se Institut Paměti národa Pardubice se svou interaktivní expozicí a pravidelnými besedami ve svém vzdělávacím centru v průběhu času stal neoddělitelnou součástí pardubického kulturního života. Pondělní besedy si vybudovaly své stálé publikum a my jsme rádi, že mu můžeme i na květen a červen nabídnout řadu zajímavých témat a hostů,“ uvedl Michal Bureš.

 

V květnu proběhne beseda k 200. výročí od začátku českého osidlování rumunského Banátu. Naplánována je projekce nového dokumentu o romském holokaustu, na ni naváže beseda s jeho autory. Další pondělí se bude věnovat historii i budoucnosti areálu Automatických mlýnů a poslední květnové téma bude o Selské jízdě.

 

V červnu přijede do IPN přednášet Michael Romancov, odborník na politickou geografii, geopolitiku a Rusko. O týden později se bude beseda věnovat minulosti i budoucnosti Kuby. O umění žít bude přednášet římskokatolický kněz Marek Orko Vácha a poslední předprázdninová debata se zaměří na bitvu u České Skalice. (zr) Foto: IPN

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií