O dalších krocích se jedná

Město Pardubice - 16. 05. 2023
O dalších krocích se jedná

PARDUBICE - Vedení města již má v rukou stanovisko Ministerstva životního prostředí, které společnosti AVE CZ umožňuje pokračovat v přípravách obnovy provozu spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví.

 

Radnice proto, po jednáníímo na ministerstvu, bude jednat se starosty okolních obcí o možnostech dalšího postupu.

 

Pro nás je to opravdu nešťastné rozhodnutí. Sešli jsme se proto se zástupci Ministerstva životního prostředí, abychom společně probrali podmínky, které ministerstvo ve svém stanovisku k EIA zmiňuje. Jako zástupci téměř stotisícového města toto souhlasné stanovisko nepřijímáme a budeme s dalšími dotčenými subjekty v okolí plánované spalovny jednat o tom, jaké možnosti v odporu proti znovuobnovení provozu spalovny ještě máme, komentuje rozhodnutí primátor Pardubic Jan Nadrchal, který v pondělí osobně spolu s náměstkyní Jiřinou Klčovou zavítal přímo na Ministerstvo životního prostředí.

 

Firma AVE CZ, která za záměrem obnovy spalovny stojí, nyní musí svůj projekt přepracovat tak, aby splňoval podmínky vydané v souhlasném stanovisku. Společnost AVE CZ nyní musí přepracovat projekt na obnovu spalovny tak, aby v něm bylo zapracováno všech 44 podmínek, které Ministerstvo životního prostředí ve svém souhlasném stanovisku popsalo. Jakmile bude mít společnost projekt přepracován, bude muset následně získat integrované povolení a stavební povolení, aby mohla začít s rekonstrukcí stávajícího objektu bývalé spalovny. A právě v rámci těchto kroků má město ještě možnost podat další námitky. S rozhodnutím ministerstva nesouhlasíme a budeme v odporu proti spalovně pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné, dodává náměstkyně primátora Jiřina Klčová, do jejíž gesce spadá otázka životního prostředí.

 

Pardubice a další obce řeší problém spalovny od roku 2007. Radnice několikrát využila svého práva a zaslala v řádném termínu na Ministerstvo životního prostředí několik podstatných připomínek, které zástupci města zmínili rovněž na posledním veřejném projednání z konce loňského roku a které poukazují na řadu důležitých faktorů. Připomínky pardubického magistrátu k přepracované dokumentaci jasně dokázaly, že spuštění spalovny bude mít zásadní vliv na životní prostředí, a to včetně nedostatečného vyhodnocení synergických a kumulativních vlivů dalších záměrů v průmyslové lokalitě Semtín, nedostatečného vyhodnocení skladu odpadů ve spalovně a v neposlední řadě i vlivu na významný krajinný prvek.

 

Jedním z kroků, které Pardubice proti spalovně učinily, bylo také vytvoření petice, jejímž prostřednictvím se městu podařilo sesbírat přes 10 000 fyzických a celkem 800 elektronických podpisů. Naším dalším krokem nyní budou jednání se starosty okolních obcí, abychom se domluvili na našem společném postupu, uzavírá náměstkyně s tím, že město se ani v této chvíli naděje vzdát nehodlá.

 

 

Rozsah modernizace spalovny, která by měla ročně zpracovávat až 20 tisíc tun nebezpečného odpadu, má přitom zahrnovat výstavbu nové provozně administrativní budovy s laboratoří na analýzy přijímaných odpadů, modernizaci příjmu odpadů zahrnující rekonstrukci příjmu kapalných odpadů, sanaci bunkru na pevné odpady, součástí projektu jsou také stavební úpravy svozové a provozní budovy, výstavba nové rotační pece a parního kotle a řada dalších úprav. Dokumentace k záměru modernizace spalovny přitom byla již několikrát vrácena s možností upravit stávající podobu podkladů(iko) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku veřejné projednávání ve věci spalovny v Ideonu)

Mohlo by vás zajímat:

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres