O dalších krocích se jedná

Město Pardubice - 16. 05. 2023
O dalších krocích se jedná

PARDUBICE - Vedení města již má v rukou stanovisko Ministerstva životního prostředí, které společnosti AVE CZ umožňuje pokračovat v přípravách obnovy provozu spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví.

 

Radnice proto, po jednáníímo na ministerstvu, bude jednat se starosty okolních obcí o možnostech dalšího postupu.

 

Pro nás je to opravdu nešťastné rozhodnutí. Sešli jsme se proto se zástupci Ministerstva životního prostředí, abychom společně probrali podmínky, které ministerstvo ve svém stanovisku k EIA zmiňuje. Jako zástupci téměř stotisícového města toto souhlasné stanovisko nepřijímáme a budeme s dalšími dotčenými subjekty v okolí plánované spalovny jednat o tom, jaké možnosti v odporu proti znovuobnovení provozu spalovny ještě máme, komentuje rozhodnutí primátor Pardubic Jan Nadrchal, který v pondělí osobně spolu s náměstkyní Jiřinou Klčovou zavítal přímo na Ministerstvo životního prostředí.

 

Firma AVE CZ, která za záměrem obnovy spalovny stojí, nyní musí svůj projekt přepracovat tak, aby splňoval podmínky vydané v souhlasném stanovisku. Společnost AVE CZ nyní musí přepracovat projekt na obnovu spalovny tak, aby v něm bylo zapracováno všech 44 podmínek, které Ministerstvo životního prostředí ve svém souhlasném stanovisku popsalo. Jakmile bude mít společnost projekt přepracován, bude muset následně získat integrované povolení a stavební povolení, aby mohla začít s rekonstrukcí stávajícího objektu bývalé spalovny. A právě v rámci těchto kroků má město ještě možnost podat další námitky. S rozhodnutím ministerstva nesouhlasíme a budeme v odporu proti spalovně pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné, dodává náměstkyně primátora Jiřina Klčová, do jejíž gesce spadá otázka životního prostředí.

 

Pardubice a další obce řeší problém spalovny od roku 2007. Radnice několikrát využila svého práva a zaslala v řádném termínu na Ministerstvo životního prostředí několik podstatných připomínek, které zástupci města zmínili rovněž na posledním veřejném projednání z konce loňského roku a které poukazují na řadu důležitých faktorů. Připomínky pardubického magistrátu k přepracované dokumentaci jasně dokázaly, že spuštění spalovny bude mít zásadní vliv na životní prostředí, a to včetně nedostatečného vyhodnocení synergických a kumulativních vlivů dalších záměrů v průmyslové lokalitě Semtín, nedostatečného vyhodnocení skladu odpadů ve spalovně a v neposlední řadě i vlivu na významný krajinný prvek.

 

Jedním z kroků, které Pardubice proti spalovně učinily, bylo také vytvoření petice, jejímž prostřednictvím se městu podařilo sesbírat přes 10 000 fyzických a celkem 800 elektronických podpisů. Naším dalším krokem nyní budou jednání se starosty okolních obcí, abychom se domluvili na našem společném postupu, uzavírá náměstkyně s tím, že město se ani v této chvíli naděje vzdát nehodlá.

 

 

Rozsah modernizace spalovny, která by měla ročně zpracovávat až 20 tisíc tun nebezpečného odpadu, má přitom zahrnovat výstavbu nové provozně administrativní budovy s laboratoří na analýzy přijímaných odpadů, modernizaci příjmu odpadů zahrnující rekonstrukci příjmu kapalných odpadů, sanaci bunkru na pevné odpady, součástí projektu jsou také stavební úpravy svozové a provozní budovy, výstavba nové rotační pece a parního kotle a řada dalších úprav. Dokumentace k záměru modernizace spalovny přitom byla již několikrát vrácena s možností upravit stávající podobu podkladů(iko) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ (Na snímku veřejné projednávání ve věci spalovny v Ideonu)

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla