Zhudebnit lze i jízdní řády

Město Pardubice - 21. 05. 2023
Zhudebnit lze i jízdní řády

PARDUBICE - V těchto dnech ve městě působí dva nizozemští zvukoví umělci - Petra Dubach a Mario van Horrik. Pocházejí z Eindhovenu a spolupracují jako umělecké duo již od roku 1983. Vytvářejí instalace, performance, koncertují, pracují se zvukem, obrazem i objekty. Východiskem pro jejich uměleckou práci je představa, že pohyb a zvuk jsou totožné; bez pohybu (vibrace) není nic slyšet. 

 

V rámci tvůrčí rezidence v Pardubicích rozvíjejí svůj projekt s názvem Trans(port)(l)ation, v němž za pomocí speciálních hracích skříněk zhudebňují jízdní řády autobusů a trolejbusů. „Dopravní podnik města Pardubic podpořil tuto dvojicí a díky tomu můžete zažít několik performativních zvukových jízd v MHD po Pardubicích,“ informovala tisková mluvčí Dopravního podniku Jitka Malinská s tím, že první jízdu mohli cestující absolvovat již během pátečního podvečera v rámci akce „Muzejní noc“ na lince č. 27.

 

Další informace o procesu přepisu dat z jízdních řádů do papírových partitur se dozvíte na setkání s autorskou dvojicí, které můžete zažít v pondělí 22. května od 18:00 v Officity klubovně & IBIS, Gorkého 1404 a následně navázat praktickou zkušeností ve vozidlech MHD od 23., 24. a 25. května vždy hodinu ve vybraném spoji. „Konkrétní čas a číslo linky budou zveřejněny na stránkách dopravního podniku,“ upozorňuje Jitka Malinská. (zr) Ilustrační foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií